Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Odhodlaný Richier

 Závodem v Dlouhé Loučce uzavřel seriál Buksa/Ados Motokros 2014, svoji první polovinu. Na rychlé a obtížné trati byla k vidění nejedna kolize či pád, který ovlivnil průběh závodu.

 

IMG 8284

 

Kvalifikace

Jako již tradičně, první byli na trati Veteráni. V těch nestartovali Honza Mrázek ani Mirek Kučírek, ale do závodu nastoupil Martin Žerava, který už je také ve veteránském věku, ale jeho výkonnost je jinde než u ostatních. Žerava zároveň nastoupil také do kvalifikace MX1, ale  v ní měl pád a s největší pravděpodobností si zlomil palec na ruce. Veteránskou kvalifikaci sice předtím přesvědčivě vyhrál, ale do jízd už nenastoupil. Druhý ve veteránech skončil Michal Baborovský a třetí Jiří Pach.

Kvalifikace třídy MX2 se jela v hodně ostrém tempu. Tomu nasvědčuje i skutečnost, že časy Mxdvojek byly prakticky totožné, ne-li rychlejší, než kvalifikační časy v MX1. Z části to bylo tím, že MX2 měly lépe připravenou trať. Tím, kdo v MX1 udával tempo, byl opět Sulivan Jaulin, který od začátku kvalifikaci vévodil. Druhý za ním byl Marek Sukup a třetí Vašek Kovář. Bence Szvoboda byl až na pátém místě. V první desítce to vypadalo doslova na útlak Čechů, kteří  tam byli pouze čtyři.

V MX1 kraloval momentálně nejrychlejší jezdec této třídy, Martin Michek, jehož čas nikdo nepřekonal. Druhým v pořadí byl Florent Richier se ztrátou půl vteřinky. Richiera  ovšem čekaly těžké časy, protože se střetl s jedním s jezdců, skřípnul si nohu mezi dvě motorky, a poranil si kotník. Třetí byl Petr Smítka a čtvrtým místem se v novém týmu blýskl Michal Votroubek.

 

IMG 8349

 

Veteráni

V první jízdě nejlépe odstartoval Michal Kynčl, ale ten musel v zápětí na toto místo rezignovat, protože při neúčasti Martina Žeravy to byl Michal Baborovský, kdo startovnímu poli vévodil. Baborovský se dostal do dobrého tempa a na jezdce za ním si vytvořil  takový náskok, že do cíle mu  stačilo situaci za ním pouze kontrolovat. O druhé místo se nejvíc pral Martin Runkas, ten ovšem chyboval a propadl se až do hloubi pole. Závod udělal zajímavým Petr Dokoupil. Start mu nevyšel, ale svojí dravostí nadchl diváky, když se nakonec dokázal prodrat až na druhé místo před třetího Romana Skalku.

Druhá jízda měla podobný průběh. Baborovský odstartoval druhý, předjel prvního a všem ujel. Za ním se sice chvíli držel Roman Buček, ale když viděl, že na vítězství to není, tak si dojel pro druhé místo. Ovšem za ním se odehrávalo drama. Petr Dokoupil, který opět špatně odstartoval, se snažil polem probít vpřed. To se mu skvěle dařilo a když už byl na dosah třetího Skalky,  byly dvě kola do konce. Dokoupilovi to ale nedalo a v poslední zatáčce to pod šachovnicí Skalkovi poslal tak, že Skalka těsně po projetí cílem upadl. Podle časomíry to ale Dokoupil nestihl a na třetího měl v cíli jednu desetinu.

 

BC0O4834

 

MX2

Před závodem byl jasným favoritem Sulivan Jaulin, který letos vyhrál skoro každou rozjížďku. Překazit mu to chtěl Marek Sukup, který jel s obrovskou chutí a touhou vyhrát. Sukup dal do prvních kol vše, jak sám uvedl, chtěl vyhrát závod v prvním kole. Po startu pár zatáček skutečně vedl, ale pak upadl a propadl se někam k pátému místu. První jezdil Jaulin, za ním Szvoboda a třetí překvapivě Martin Finěk, který vypadal, že na třetím místě není náhodou, ale bude si ho chtít udržet. Sukup se držel na čtvrtém místě, ale chvíli to vypadalo, že ho předjede Vašek Kovář. Ten ale nakonec udělal malinkou chybičku a ztratil se Sukupem bezprostřední kontakt. V tu chvíli už bylo jezdecké pole velmi roztrhané, takže dohnat třetího Fiňka bylo pro Sukupa velkou výzvou. Nakonec se mu ale přiblížil, Finěk ucítil tlak a upadl. Do cíle se pak už nic nezměnilo, takže první skončil Jaulin, druhý Szvoboda a třetí Sukup.

Druhá jízda měla dramatičtější náběh. Start se nejvíc povedl opět Sukupovi, a ponaučen letěl vstříc prvnímu místu. Jenže v jednom ze sjezdů kolidoval Walkner s Firtosvárim a dalším jezdcem, byl z toho ošklivý pád a přerušení závodu. Start se tedy opakoval a jízda byla zkrácena na 25 minut plus 2 kola. Restart se nejlépe vydařil Jaulinovi a Sukup byl hned za ním. Bohužel Sukup neměl stejné tempo jako Jaulin, a tak mu nestačil. Špatný start měl Szvoboda, který se musel probojovávat až z pátého místa. Nakonec po chybě třetího Fiňka se ve druhém kole dostal na jeho místo, takže jezdil třetí. V pátém kole na Szvobodu tlačí Walkner, dostává se před něj a Szvoboda hned na to zpomaluje - Szvobodu potkala obrovská smůla, když měl problém s řazením a závod tak nemohl dokončit. Na Walknera se do první poloviny závodu tlačil Kovář, ale Kovář pak trochu polevil a dojel na čtvrtém místě. Do konce závodu si špička jela vlastní tempo a jím si Jaulin vyjel další vítězství. Tím si upevnil náskok 37 bodů na druhého Sukupa v průběžném pořadí. Druhý projel cílem Sukup a třetí Walkner.

 

IMG 8431

 

MX1

Do první rozjížďky nejlépe odstartoval Florent Richier, ale neměl to vůbec jednoduché kvůli jeho zranění z kvalifikace. Na motorku sotva vylezl a po depu kulhal jako zvoník U Matky Boží. Za Richierem se tlačil Martin Michek a chtěl mu prvenství ukrást. Třetí po startu jezdil Petr Smítka a také je třeba vyzdvihnout Michala Votroubka, který v úvodu závodu jezdil na čtvrtém místě. Bohužel ale tempo závodu neudržel a postupně se propadal. Ve třetím kole se Michek dokázal dostat před Richiera a chtěl nasadit k trháku. Ujel mu však jen o nějakých deset metrů, Richier to opravdu nechtěl vzdát. Kolo za kolem se Richier k Michkovi postupně přibližoval, až  přišlo jedenácté kolo! Richier, jako politý živou vodou, metal scruby na jednu a druhou stranu, aby se Michkovi dostal na kobylku. A také se  mu povedlo, a šel do vedení. Náskok si však nevytvořil a situace se opakovala. Michek také nechtěl být tím, kdo v tomhle duelu prohraje. Za přispění jezdců o kolo zpět se Michek s Richierem dojeli a Michkovi se povedlo dostat před Richiera zpátky. Ten mu chtěl atak ihned vrátit, ale marně - Michek si opět utvořil malinký náskok, a s ním proletěl  cílem jako první. Druhý tedy Richier a třetí Smítka. Richier si ani nešel pro věnec a jel si po závodě ošetřit nohu do depa.

Druhá jízda měla daleko klidnější průběh. Na Richierovi bylo v depu vidět, že ho opravdu  trápí  bolesti nohy a tak každý myslel, že do závodu snad ani nenastoupí. Ale Richier je tvrďák, samozřejmě že nastoupil, dokonce urval holeshot a ještě dokázal vyhrát stylem start-cíl, a nikomu nedal jedinou šanci. Druhému Michkovi  nadělil osm vteřin…. Druhá rozjížďka byla hodně roztahaná a na jezdcích už byla znát celodenní únava a pozdní hodina závodu kvůli průtahům s kropením trati a dalším komplikacím. Proto tolik nedocházelo k soubojům a jezdci byli v cíli evidentně rádi, že to mají za sebou. Cíl tedy jako první viděl Richier, který po projetí zahodil motorku a lehnul si na svah u trati, druhý dojel Michek a třetí opět Smítka. V šampionátu si průběžné první místo ohlídal Richier o pouhý bod před Michkem a třetím Smítkou.

 

Všichni jezdci (až na pár výjimek), mají tedy Dlouhou Loučku ve zdraví za sebou, a začínají se  soustředit na další závod, který se koná 20.7. na velmi dobře připravené trati v Jiníně u Strakonic.

 

Výsledky:

Veterán 1. jízda:

1. Baborovský Michal    KTM

2. Dokoupil Petr               Yamaha

3. Skalka Roman              Honda

 

Veterán 2. jízda:

1. Baborovský Michal    KTM

2. Buček Roman               Yamaha

3. Skalka Roman              Honda

 

Veterán průběžně:

1. Baborovský Michal    94b.

2. Dokoupil Petr               78b.

3. Skalka Roman              74b.

 

MX2 1. jízda:

1. Jaulin Sulivan            KTM

2. Szvoboda Bence            KTM

3. Sukup Marek            KTM

 

MX2 2.jízda:

1. Jaulin Sulivan            KTM

2. Sukup Marek            KTM

3. Matthias Walkner            KTM

 

MX2 průběžně:

1. Jaulin Sulivan            147b.

2. Sukup Marek            110b.

3. Szvoboda Bence            109b.

 

MX1 1. jízda:

1. Michek Martin             KTM

2. Richier Florent             KTM

3. Smítka Petr                   KTM

 

MX1 2. jízda:

1. Richier Florent             KTM

2. Michek Martin             KTM

3. Smítka Petr                   KTM

 

MX1 průběžně:

1. Richier Florent             139b.

2. Michek Martin             138b.

3. Smítka Petr                  117b.

 

Foto: Radek Lavička, Petr Záruba

Odhodlaný Richier

Tento víkend byl milníkem v Závodem v Dlouhé Loučce uzavřel seriálu Buksa/Ados Motokros 2014, který závodem v Dlouhé Loučce uzavřel svoji první polovinu. Na rychlé a obtížné trati byla k vidění nejedna kolize či pád, který ovlivnil průběh závodu.

 

Kvalifikace

Jako již tradičně, první byli na trati Vveteráni. V těch nestartovali Honza Mrázek ani Mirek Kučírek, ale tentokrátdo závodu nastoupil Martin Žerava, který už je také ve veteránském věku, ale jeho výkonnost je jinde než u ostatních. Žerava zároveň nastoupil takéi do kvalifikace MX1, ale  a právě  v ní měl pád a s největší pravděpodobností si zlomil palec na ruce. Veteránskou kvalifikaci sice předtím přesvědčivě veteránskou kvalifikacvyhrál, ale do dalších jízd už nenastoupil. Druhý ve veteránech skončil Michal Baborovský a třetí Jiří Pach.

Kvalifikace třídy MX2 se jela v hodně ostréme velkém tempu. Tomu , nasvědčuje tomu i faktskutečnost, že časy Mxdvojek s MX1 byly prakticky totožné, ne-li rychlejší, než kvalifikační časy v MX1. Z části to bylo tím, že MX2 mělyi lépe připravenou trať. Tím, kdo v MX1 udával tempo, byl opět Sulivan Jaulin, který od začátku vévodil kvalifikaci  vévodilod začátku. Druhý za ním byl Marek Sukup a třetí Vašek Kovář. Bence Szvoboda byl až na pátém místě. V první desítce to vypadalo doslova na útlak Čechů, kteří dyž tam byli pouze čtyři.

V MX1 kraloval momentálně nejrychlejší jezdec této třídy, Martin Michek, a ani na chvíli jehož čas nikdo nepřekonal. Druhým v pořadí byl Florent Richier se ztrátou půl vteřinky. Richiera , kterého ovšem čekaly těžké časy, protože kolidoval se střetl s  jedním s jezdcůe, skřípnul si nohu mezi dvě motorky, a poranil si kotník. Třetí byl Petr Smítka a čtvrtým místem se v novém týmu blýskl Michal Votroubek.

 

Veteráni

Do V první jízděy nejlépe odstartoval Michal Kynčl, ale ten musel v zápětí na toto místo rezignovat na toto místo, protože při neúčasti Martina Žeravy, tou byl Michal Baborovský, kdo startovnímu poli vévodil. Baborovský se dostal do dobrého tempa a na druhého jezdce za ním si vytvořil udělal takový náskok, že do cíle mu ho  stačilo situaci za ním pouze kontrolovat. O druhé místo se nejvíc pral Martin Runkas, ten ovšem zachyboval a propadl se až do hloubi ypole. Závod udělal zajímavým Petr Dokoupil. Start mu nevyšel, ale jeho svojí dravostí bavil nadchl diváky, když se nakonec se dokázal prodratl až na druhé místo před třetího Romana Skalku.

Druhá jízda se odehrávalaměla podobný průběhě. , Baborovský odstartoval druhý, předjel prvního a všem ujel. Za ním se sice chvíli držel Roman Buček, ale online casino když viděl, že na vítězství to není,  a tak si dojel pro druhé místo. Ovšem za ním to bylse odehrávalo drama boj. Petr Dokoupil, který opět špatně odstartoval, se  a snažil se polem probít vpřed. To se mu skvěle dařilo a když už byl na dosah třetího Skalky,  byly dvě kola do konce. Dokoupilovi Jemu to však ale nedalo a v poslední zatáčce vyvinul tlak ato pod šachovnicí to Skalkovi poslal tak, že Skalka těsně za po projetí šachovnicí cílem upadl. Podle časomíry to ale Dokoupil nestihl a na třetího měl v cíli jednu desetinu.

 

MX2

Před závodem byl jasným favoritem Sulivan Jaulin, který letos vyhrál skoro každou rozjížďku vyhrál. Překazit mu to chtěl Marek Sukup, který jel s obrovskou chutí a touhou vyhrát. Sukup dal do prvních kol vše, a jak sám uvedl, chtěl vyhrát závod v prvním kole. Po startu pár zatáček skutečně vedl, ale pak upadl a propadl se někam k kolem pátémuho místua. První byl jezdil Jaulin, druhý za ním Szvoboda a třetí třetí překvapivě Martin Finěk, který vypadal, že na třetím místě není náhodou, ale bude si ho chtít udržet. Sukup se držel na čtvrtém místě, ale chvíli to vypadalo, že ho předjede Vašek Kovář. Ten ale nakonec udělal malinkou chybičku a ztratil se Sukupem bezprostřední kontakt. V tu chvíli bylo jezdecké pole velmi roztrhané, takže  a dohnat třetího Fiňka bylo pro Sukupa velkou výzvou. Nakonec se mu ale přiblížil natolik, že Finěk ucítil tlak a upadl. Do cíle se pak nic nezměnilo, takže a první skončil Jaulin, druhý Szvoboda a třetí Sukup.

Druhá jízda měla dramatičtější náběh. Start se nejvíc povedl opět Sukupovi, a ponaučen letěl vstříc prvnímu místu. Jenže v jednom ze sjezdů přišel do kontaktukolidoval  Walkner s Firtosvárim a dalším jezdcem, byl z toho ošklivý pád a ukončení přerušení závodu. Start ovní proces se tedy opakoval a jízda byla zkrácena na 25 minut plus 2 kola. Restart se nejlépe vydařil Jaulinovi a a Sukup byl hned za ním. Bohužel Sukup neměl stejné tempo jako Jaulin, a tak mu nestačil. Špatný start měl Szvoboda, který se musel probojovávat až z pátého místa. Nakonec po chybě třetího Fiňka se ve druhém kole dostal na třetí jeho místo, takže jezdil třetí. V pátém kole nV pme na Szvobodu tlačí Walkner, dostává se před něj a Szvoboda hned na to zpomaluje - . Szvobodu pPotkala ho obrovská smůla, když jeho motor vypověděl službu. Na Walknera se do první poloviny závodu tlačil Kovář, ale Kovář pak trochu polevil a dojel na čtvrtém místě. Do konce závodu si špička jela vlastní tempo a si jím  a Jaulin vyjel další vítězství. T. Tím si upevnil náskok 37 bodů na druhého Sukupa v průběžném pořadí. Druhý projel cílem projel Sukup a třetí Walkner.

 

MX1

Do první rozjížďky nejlépe odstartoval Florent Richier, ten to ovšemale neměl to vůbec jednoduché kvůli , z důvodujeho zranění z kvalifikace. Na motorku sotva vylezl a po depu kulhal, jako zvoník U Matky Božíchodil po trní. Za Richierem ním se tlačil Martin Michek a chtěl mu prvenství ukrást. Třetí po startu jezdil Petr Smítka a také je třeba vyzdvihnout jízdu Michala Votroubka, který v úvodu závodu jezdil na čtvrtém místě. Bohužel ale tempo závodu neudržel a postupně se propadal. Ve třetím kole se Michek dokázal dostat před Richiera a chtěl nasadit k trháku. Ujel mu však jen o dobrých nějakých deset metrů,  a Richier to opravdu nechtěl vzdát. Kolo za kolem se a Richier se k Michkovi postupně přibližoval, až . A pak přišlo jedenácté kolo! Richier, jako politý živou vodou, metal scruby na jednu a druhou stranu, aby se Michkovi dostal na kobylku. A také se To se mu povedlo, a celé dvě kola byl vešel do vedení. Náskok si však nevytvořil a situace se opakovala. Michek také nechtěl být tím, kdo „prohrajev tomhle duelu prohraje.“. Za přispění jezdců o kolo zpět se Michek s Richierem dojeli a Michkovi se povedlo dostat před Richiera dostat zpátky. Ten mu chtěl atak ihned vrátit, ale marně - . Michek si opět utvořil malinký náskok, a s ním proletěl  se kterým dojel do cílem jako první. Druhý tedy Richier a třetí Smítka. Nutno podotknout, že Richier si ani nešel pro věnec a jel si po závodě ošetřit nohu do depa.

Druhá jízda měla daleko klidnější charakterprůběh. Na Richierovi bylo v depu vidět, že ho  opravdu ové trápení s bolestií nohy a tak každý myslel, že do závodu snad ani nenastoupí. Ale Richier je to tvrďák, samozřejmě že nastoupil, dokonce urval holeshot a prostě ještě dokázal vyhrátl. Zvítězil stylem start-cíl, a nikomu nedal jedinou šanci. Druhému ý Michkovi ek měl nadělil osm i vteřinovou ztrátu. Tato Druhá rozjížďka byla velmi hodně roztahaná a na jezdcích už byla znát celodenní únava a pozdní hodina závodu, díkykvůli  průtahům s kropením trati a dalším komplikacím. Proto tolik nedocházelo k soubojům a jezdci byli v cíli evidentně rádi, že to mají za sebou. Cíl tedy jako první viděl Richier, který po projetí zahodil motorku a lehnul si na svah u trati, druhý dojel Michek a třetí opět Smítka. V šampionátu si průběžné první místo ohlídal Richier o pouhý bod před Michkem a třetím Smítkou.

 

Všichni jezdci (až na pár výjimek), mají tedy Dlouhou Loučku ve zdraví za sebou,  a začínají se jediné co zbývá je, se soustředit na další závody, kterýé se konají 20.7. na velmi dobře připravené trati Jiníně u Strakonic.

 

Výsledky:

Veterán 1. jízda:

1. Baborovský Michal    KTM

2. Dokoupil Petr               Yamaha

3. Skalka Roman              Honda

 

Veterán 2. jízda:

1. Baborovský Michal    KTM

2. Buček Roman               Yamaha

3. Skalka Roman              Honda

 

Veterán průběžně:

1. Baborovský Michal    94b.

2. Dokoupil Petr               78b.

3. Skalka Roman              74b.

 

MX2 1. jízda:

1. Sulivan Jaulin                               KTM

2. Szvoboda Bence         KTM

3. Sukup Marek                               KTM

 

MX2 2.jízda:

1. Sulivan Jaulin                               KTM

2. Sukup Marek                               KTM

3. Matthias Walkner      KTM

 

MX2 průběžně:

1. Sulivan Jaulin                               147b.

2. Sukup Marek                               110b.

3. Szvoboda Bence         109b.

 

MX1 1. jízda:

1. Michek Martin             KTM

2. Richier Florent             KTM

3. Smítka Petr                   KTM

 

MX1 2. jízda:

1. Richier Florent             KTM

2. Michek Martin             KTM

3. Smítka Petr                   KTM

 

MX1 průběžně:

1. Richier Florent             139b.

2. Michek Martin             138b.

3. Smítka Petr                  117b.

 

Autor: Petr Záruba

Foto: Radek Lavička, Petr Záruba /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; text-align:justify; line-height:150%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}