Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Šestý a polomokrý

 

Třetí čtvrtinu seriálu „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“ Mezinárodního Mistrovství ČR v motokrosu uzavřel závod v Petrovicích u Karviné v neděli 12. srpna. Na startu se objevila sice jen necelá stovka závodníků, ale potěšil plný startovní rošt ve třídě MX2.

Pořadatelé v týdnu před závodem pečlivě kropili a den před závodem jim do toho pak ještě intenzivně zapršelo. Výsledkem toho bylo, že se na volné tréninky dostavila zhruba jen polovina jezdců, neboť trať byla jedno velké bláto.

Kvalifikační tréninky již byly o poznání zajímavější. Hodně se bojovalo a pořadí na předních místech se až na třídu Veterán zajímavě měnilo po celou dobu kvalifikace. Trať totiž celkem oschla a začaly se jezdit až o 10 vteřin rychlejší časy na kolo.

Na první jízdy pak zase začalo hodně pršet, na mnoha místech se vytvořila jedna hluboká kolej, bylo tudíž obtížné předjíždět a také se hodně padalo. Karamboly se nevyhnuly ani těm nejlepším pilotům.

 

Ve třídě Veterán byl velice příjemným překvapením bývalý reprezentant ČR v enduru, sympatický Dušan Kotrla ze Vsetína, startující za SMS Morava. Na Miroslava Kučírka z týmu MAX2 sice neměl, ale s Michalem Baborovským z SMS Střední Čechy bojoval vydatně. V první jízdě byl sice lepší Baborovský, ale v té druhé využil Kotrla jeho chyby při předjíždění jezdce o kolo zpět a do cíle dojel neohroženě na druhém místě. Stříbrná příčka mu tak díky lepší druhé jízdě patřila i celkově. O čtvrté místo v obou jízdách bojoval jindy většinou třetí muž v pořadí Petr Dokoupil z týmu KRTZ IV. s bývalým soutěžákem Romanem Skalkou. Nakonec bral dvě čtvrtá místa díky lepší fyzické kondici Petr Dokoupil.

Ve zvlášť bodované třídě Veterán nad 50 let pak do druhé jízdy nenastoupilo kvůli náročnosti tratě hned několik jezdců. Z toho vytěžil Jaroslav Potůček z Motoklubu Kříše v AČR, který zvítězil a získal si tak slušný náskok na čele průběžného pořadí. Absence dalších favoritů této třídy byla pak hozenou rukavicí pro Martina Švehlu z SMS Pardubice, který byl na pódiu v MMČR poprvé v kariéře (2. místo).

Celkové výsledky třídy Veterán:

1. Ku

írek Miroslav, CZE, Honda, TEAM MAX2, 50 bodů

2. Kotrla Dušan, CZE, Kawasaki, SMS Morava, 42 b.

3. Baborovský Michal, CZE, Honda, SMS Střední Čechy, 42 b.

4. Dokoupil Petr, CZE, Yamaha, KRTZ IV. v AČR, 36 b.

5. Skalka Roman, CZE, ACCR, Honda, 31 b.

 

Ve třídě MX2 byla kromě plného startovního žebříku i slušná konkurence. Z širší špičky chyběl pouze Václav Kovář z Excel Moto Teamu, který se věnoval tréninku ve Francii pro nadcházející ME třídy 125ccm v Anglii.

Hned po stratu první jízdy upadlo v kluzké první zatáčce 10 jezdců. Mezi nimi i rychlý Maďar Erik Hugyecz z Motoman Teamu, který však během tří kol předjel dvacet soupeřů. Pak ale znovu spadl a jízdu nedokončil. Hned v prvním kole havaroval i další favorit, Slovák Tomáš Šimko v barvách Buksa/Ados KTM teamu a to z druhého místa. Ten nakonec jízdu vzdal. Nejlépe si vedl zkušený Petr Smitka z Osička MX teamu, který opět potvrdil, že to na blátě umí. Neustále si zvyšoval náskok na čele a tak se bojovalo až o druhé místo. Stíhací jízdu předvedl i lídr seriálu Marek Sukup z Osička MX teamu, dostal se až na druhé místo, ale spadl. Opět se pustil do stíhací jízdy, spadl však podruhé a v první rozjížďce si tak v petrovickém blátě nevylovil ani jeden bod. Ostatně celá jízda byla kvůli vydatnému dešti ve znamení pádů, zvratů a vzdávání. Dobře si vedl maďarský jezdec Bence Szvoboda, stálice týmu Buksa/Ados KTM, který dobře odstartoval a nakonec si udržel druhé místo. Na stupních vítězů k tomu řekl: „Bylo to spíše takové enduro, které mi vůbec nesedí, ale dobře jsem odstartoval a tak se mi nakonec podařilo vybojovat druhé místo, za což jsem moc rád. Bylo to ale hodně náročné“. Výpadků některých favoritů využil Ondřej Brendl z Buksa/Ados KTM teamu, který zaválel především v první jízdě, kdy byl třetí. V té druhé už jeho výkon nebyl tak oslnivý, ale přesto mu to stačilo na celkové třetí místo. Stanul tak poprvé ve své kariéře na stupních vítězů v MMČR a na jeho tváři byla vidět velká radost. Výborně si v první jízdě počínal i u nás ne příliš známý Slovák Jakub Hruška. Hodně bojoval právě s Ondřejem Brendlem a ještě v předposledním kole byl na třetím místě, o které v posledním kole přišel. Druhou jízdu pak nedokončil. Ve druhé rozjížďce opět nejlépe odstartoval Smitka. Tentokráte však již nezaváhali Marek Sukup ani Tomáš Šimko a tak sváděli společně se Smitkou a Szvobodou opravdu hezké souboje o nejtučnější bodové příděly. Během jízdy pak došly síly Tomáši Šimkovi a tak se nakonec o dgfev online casino vavříny rozdělili za vítězným Smitkou Marek Sukup a Bence Szvoboda. I navzdory výpadku v první jízdě si tak Marek Sukup z Petrovic nadále odváží červenou tabulku pro lídra seriálu. Nedařilo se Milanu Špičákovi z Brumla Racing Teamu. V Petrovicích byl až osmý, průběžně druhé místo v seriálu si však udržel.

Celkové výsledky třídy MX2:

1. Smitka Petr, CZE, Kawasaki, OSIČKA MX TEAM, 50 bodů

2. Szvoboda Bence, HUN, KTM, BUKSA/ADOS KTM TEAM, 42 b.

3. Brendl Ondřej, CZE, KTM, BUKSA/ADOS KTM TEAM, 35 b.

4. Sukup Marek, CZE, Kawasaki, OSIČKA MX TEAM, 22 b.

5. Paul Tomáš, CZE, Suzuki, LUKA motocross team, 22 b.

 

Ve třídě MX3 se opět sešli dva největší favorité. Lídr seriálu Martin Michek z Orion Litomyšl – RS Petrol týmu a rychlý Francouz Florent Richier z Osička MX teamu. Oba zkušení borci moc dobře věděli, že bude hodně důležitý start a tomu odpovídaly i jejich přípravy a soustředění se na tento manévr. V první jízdě odpálil nejlépe právě Florent, Martin naopak nejlépe neodstartoval, ale záhy se za vedoucím Francouzem usadil právě Martin Michek a jeho týmový kolega Petr Bartoš. Jeli oba takticky, neútočili ani na Florenta, ani na sebe navzájem, ale chvátat i tak museli, neboť na ně dotíral bojovník Jiří Čepelák z Osička MX teamu. Nakonec si ale pořadí udrželi. Druhá jízda byla zajímavější. Od žebříku opět nejlépe odpálil Richier, na konci blátivé startovní rovinky měl ale plné ruce práce se svým motocyklem a tak mu to tam vnitřkem zkušeně vsadil Martin Žerava z Motoman Teamu, který díky tomu vyhrál holeshot. Hned během prvního kola se však na čelo dostal Martin Michek. Získal si už slušný náskok, ale zezadu se k němu kolo co kolo blížil Richier. V osmém kole byl už Francouz jen necelou vteřinu za Martinem, pak ale spadl, ztratil několik vteřin a tak se po zbytek jízdy už o další atak vedoucí příčky nepokoušel a dojel si v poklidu druhý před opět třetím, vyrovnaně jezdícím Bartošem. Na blátivé trati opět nezklamali matadoři Čepelák, Žerava a Kadleček. Škoda byla neúčasti průběžně čtvrtého muže seriálu Petra Michalce z UFO Racing teamu, který se v týdnu před závodem zlomil při tréninku prst na ruce. Na domácí trati nakonec bohužel nestartoval ani Jindřich Hrabica mladší, který si týden před závodem pro změnu zlomil klíční kost při závodě Mistrovství republiky Mogul Supermoto 2012.

 

Celkové výsledky třídy MX3:

1. Michek Martin, CZE, KTM, ORION LITOMYŠL-RS PETROL TEAM, 47 bodů

2. Richier Florent, FRA, Kawasaki 450, OSIČKA MX TEAM, 47 b.

3. Bartoš Petr, CZE, KTM, ORION LITOMYŠL - RS PETROL TEAM, 40 b.

4. Žerava Martin, CZE, Honda, MOTOMAN TEAM, 34 b.

5. Čepelák Jiří, CZE, Yamaha, OSIČKA MX TEAM, 34 b.

 

 

Je až kupodivu, že se za celý den nestalo v podstatě žádné zranění, lékaři museli zasahovat za celý den pouze jednou u jedné maličkosti. Spokojený tedy nakonec byl i pořadatel, který sice očekával trochu více diváků, ale vzhledem k deštivému počasí byl úspěch i 1700 přítomných fanoušků tohoto sportu. „Když jsem viděl, jak začalo kolem poledne pršet, měl jsem obavu, že na odpolední závody diváci nepřijedou. Nakonec se jich sešlo hodně a oceňuji, že to nevzdali a zůstali. Horší to měli jezdci, těch je mi celkem líto, protože promoklá trať byla hodně náročná, ale to je holt motokros“, říká ředitel závodu Jindřich Hrabica starší.

 

Předposlední závod seriálu MMČR bude hostit další zkušený pořadatel. Na trati v Kramolíně u Nepomuku, kde se letos jel dokonce i závod seriálu MS v Sidecarcrossu, se bude bojovat o další domácí mistrovské body v neděli 16.9.2012.

Poslední závod MMČR jednotlivců včetně vyhlášení vítězů seriálu se pak uskuteční v Dlouhé Loučce u Uničova v neděli 7.10.2012.

 

 

Za Race support

Evžen Zadražil