Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Pozvánka na Vysočinu

 

V Dalečíně vstoupí v neděli 22. července do své druhé poloviny seriál „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“ Mezinárodního Mistrovství ČR v motokrosu. Kdysi slavná trať, která se nachází v okrese Žďár nad Sázavou (kraj Vysočina) přivítá republikový šampionát v novodobé české motokrosové historii poprvé. Historii však má tento okruh velkou. 

 dalecin1

Trocha z dalečínských motokrosových dějin

Zakladatelem dalečínského motokrosu byl pan Miroslav Hakl. Ten položil již v roce 1959 základ tratě, která se nazývá „Písečská Zmole“. Tehdy se tam jezdívaly pod hlavičkou klubu AMK Dalečín závody Krajského přeboru. Během roku 1974 pak byla postavena hlavní administrativní budova. V roce 1978 poprvé zavítal do Dalečína závod Mistrovství světa. Byla to třída 125ccm. V roce 1982 vystřídal pana Hakla ve vedení klubu Dr.Vratislav Daniel. Závody světového šampionátu se tam konaly až do roku 1991 (250ccm). Tento závod se však bohužel stal Dalečínu osudným. Byl uspořádán na poslední chvíli, jako náhrada za Holice, akce byla velice prodělečná a AMK Dalečín tak přivedla k úpadku. Od roku 1992 se pak vedla nejrůznější jednání s novým majitelem trati, až se jím v roce 1994 stal MSK Praha pod vedením zkušeného Jana Šefla. Na novodobé dějiny trati vzpomíná již on sám: „V roce 1994 jsme nakonec dalečínskou trať koupili. Hodně mě v tomto rozhodnutí ovlivnil kamarád Karel Štaud (strýc dnešního Veterána Mirka Štauda, pozn. autora). Nechtěl, aby tato trať zanikla na české motokrosové mapě. Začali jsme s pořádáním závodů krajského přeboru, organizovali jsme nejrůznější soustředění a dotáhli to až k závodům ME amatérů (I.M.B.A.). V zimě jsme občas pořádali také závody MČR v motoskijöringu.“

Trať v Dalečíně původně měřila dlouhých 3.450 metrů, připomínalo to spíše Cross Country a tak se Jan Šefl rozhodl udělat tratě dvě. Jednu nad silnicí a druhou pod silnící. Závod MMČR se pojede na té nad silnící. Její délka je 1.600 metrů a převýšení 35 metrů. Povrh je hlinitopísčitý.

 

 

Koho v Dalečíně uvidíme?

Dobrá zpráva přišla z jihomoravského Osička MX teamu. Stejně jako v Kaplici totiž v Dalečíně nastoupí rychlý Francouz Florent Richier. Na startu třídy MX3 ho doplní Jiří Čepelák, který po zranění dohání svou dobrou formu. Ve třídě MX2 samozřejmě nebude chybět lídr seriálu Marek Sukup. Otazník zatím visí na startem Petra Smitky. Manažerka týmu Martina Sukupová k tomu říká: „Petra trápí opět zdravotní problémy se žaludkem. V týdnu má jít k doktorovi. Zda mu lékař závod povolí se dozvíme až těsně před závodem“.

 

Diváci se mohou v Dalečíně těšit na možnou odvetu Martina Michka z týmu Orion Litomyšl – RS Petrol. A jak říká jedno české moudro - když se dva perou, může se třetí smát. V tomto případě to může být např. průběžně druhý muž seriálu a Martinův týmový kolega Petr Bartoš. Manažera týmu Petra Kováře jsem se zeptal na přípravu obou jeho svěřenců a také aby zavzpomínal na úspěchy, kdy v Dalečíně reprezentoval tehdy ještě Československo v závodech MS: „Martin Michek se minulý víkend připravoval individuálně, Petr Bartoš si byl odskočit na mezinárodní závod do Polska, kde vyhrál. A co se týká vzpomínek na dalečínskou trať? Šestkrát jsem tam startoval v závodech MS. Mým nejlepším výsledkem bylo celkové čtvrté místo v závodě třídy 125ccm, jednou jsme tam byli s klukama i čtvrtí v MS družstev. Po revoluci jsem tam ještě jednou startoval i v MS třídy 250ccm. V druhé jízdě jsem to měl skvěle rozjeté, jezdil jsem na třetím místě, ale pak měl hodně ošklivý pád Nizozemec Dave Strijbos po tom skoku přes silnici a závod byl předčasně ukončen“.

IMG 4737_svetlo
 

 

Kvalitní zastoupení ve všech třech třídách bude mít opět i znojemský KRTZ IV.. Ve třídě MX2 to bude juniorská hvězda Roman Hanousek, v MX3 spolehlivý Michal Kadleček a ve třídě Veterán pravidelný medailista Petr Dokoupil. Postrádat budou pouze Josefa Kulhavého, který se zranil v Kaplici. K tomu Josef dodává: „Ve čtvrtek 12.7.2012 jsem podstoupil operaci ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Doktor mi musel zpátky přišít totálně utržený a na několika místech protržený vaz... Doba léčení je celkem dlouhá a v následujících 3 týdnech online casino se jedou dva country crossy v Německu, takže se mi teď honí v hlavě plno myšlenek, jak alespoň jeden z nich nějak obkroužit...“

Ve třídě MX3 se skvěle rozjel Petr Michalec ze stáje UFO Racing, který se po kaplickém závodě usadil na krásném třetím místě průběžného pořadí.Smůlu si na posledním závodě doufejme vybral Michal VotroubekRegion.cz teamu (proražená pneumatika), který je letos také rozhodně příjemným překvapením třídy MX3.

Silné karty ve třídě MX2 bude mít pochopitelně Buksa/Ados KTM team pod vedením Dušana Sekerky. Martin Kohút je sice stále zraněn, ale Tomáš Šimko a Maďar Bence Szvoboda jsou hodně silná esa. Velká pozornost se bude soustředit na jeho novou akvizici Jaromíra Romančíka ve třídě MX3, který se vrátil z dlouhodobého pobytu v Kanadě. Tam sice tvrdě trénoval, ale v náročné konkurenci pak výsledky nebyly zcela dle očekávání a tak se Jarda vrátil do ČR. „Jarda bude mít k dispozici nový model 2013 motocyklu KTM SX 450. Funguje nyní u mě doma a věnuje se tréninku. Je zvědav na konkurenci v tuzemském mistráku“, dodává Dušan Sekerka.

Team Motoman v Dalečíně vyrukuje s tou samou sestavou, jako v Kaplici. Tedy se zkušeným Martinem Žeravou ve třídě MX3 a s dravými mladíky ve třídě MX2 - Miroslav Jiránek i Erik Hugyecz mají rozhodně oba ambice na medailové umístění.

Tým MAX2 bude bohužel stále postrádat zraněné jezdce Davida Kosmáka a Miloslava Rožce, nastoupí ale Petr Stloukal ve třídě MX3, Matěj Hejhal v kategorii MX2 a ve třídě Veterán pak suverénní lídr Miroslav Kučírek a jeho kolega Miroslav Štaud.

 

Race support bude v Dalečíně organizačně doplňovat i juniorská subkomise AČR, což se na posledním závodě v Kaplici rozhodně osvědčilo.

 

Trať Písečskou Zmoli najdete 5,5km severně od Bystřice nad Pernštejnem. Leží přímo u silnice č.357, severně od obce Písečné, zhruba 3,5 km před Dalečínem.

GPS: 49°34'25.809"N, 16°14'11.594"E

 

Za Race support se s Vámi na viděnou těší

Evžen Zadražil