Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - A jsme za půlkou

 

Svou první polovinu uzavřel šampionát „BUKSA/ADOS motokros 2012“ Mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu v jihočeské Kaplici. Na startu se bohužel dohromady nesešla ani stovka jezdců, přesto jsme ve všech třech kategoriích viděli kvalitní závody v podání špičkových jezdců daných tříd.

 

 

Počasí závodům v Blanské kotlině přálo, jediný déšť se přehnal až těsně před poslední jízdou třídy MX3, ale i do té doby zvládali pořadatelé kropit spolehlivě a tak zasluhují rozhodně pochvalu. Občerstvení fungovalo také slušně a půl druhé tisícovky diváků tak mohlo strávit příjemný den, plný sportovních zážitků a dramatických situací.

 

O ty se postaralo především duo v podání Jihočecha Martina Michka a Francouze Florenta Richiera ve třídě MX3. Už kvalifikace naznačila, že to bude mezi těmito piloty hodně těsné. Až v posledním kole měřeného tréninku skočil o pár desetinek vteřiny nejrychlejším časem před Richiera právě Michek. Oba starty v odpoledních jízdách se nejlépe povedly sympatickému Francouzi, díky čemuž si odvezl dvojnásobnou prémii za holeshot. Michek šel v první jízdě po ne zcela dobrém startu až z osmého místa, ale během jednoho kola se mu už podařilo dostat za vedoucího Richiera. Netrvalo dlouho a v 10. minutě stáhl i jeho drobný náskok. V zadní části tratě se pak Martinovi podařilo Florenta předjet (bohužel ne před zraky diváků, kteří na tento moment čekali), ten se však nevzdával, držel se za Martinovými zády, přečetl si jeho stopy a ke konci jízdy úspěšně zaútočil. Martinovi se už druhý atak nepodařil a tak se musel spokojit s druhým místem. Ve druhé jízdě měl pak Michek drobný technický problém se spojkou a tak si dojel pro druhé místo aniž by rychlého Francouze nějak bezprostředně ohrozil.

O celkové třetí místo se intenzivně bojovalo za jejich zády. V první jízdě si vyjel třetí příčku Petr Michalec, který si během jízdy vybojoval potřebný náskok před Michalem Votroubkem a Michalem Kadlečkem. Ve druhé jízdě se konečně dostal ke slovu Petr Bartoš, který měl nezvykle problémy už v kvalifikaci, ale poté i v první jízdě. V té druhé však dojel za Michkem a Richierem třetí právě on a nadále se tak hřeje na druhém místě průběžné klasifikace (Richierovi chybí dva závody). Třetí muž seriálu byl před Kaplicí Michal Votroubek. Ten však prorazil v polovině druhé jízdy zadní pneumatiku, dokroužil na 15. místě, ale body mu chyběly a tak se na jeho pozici po kaplickém závodě dostal Petr Michalec. Jiří Čepelák a Martin Žerava závodili po delších pauzách, způsobených zraněními a tak se dá očekávat, že se v plné síle předvedou až na dalším závodě v Dalečíně. Výsledkově se v Blanské kotlině blýskl Petr Stloukal a nezklamal ani navrátivší se Čechoněmec Josef Dobeš. Oba skončili v první desítce.

 

Celkové výsledky třídy MX3 z Kaplice:

1. Richier Florent, FRA, Kawasaki, OSIČKA MX TEAM, 50 bodů

2. Michek Martin, CZE, KTM, ORION LITOMYŠL-RS PETROL TEAM, 44 b.

3. Michalec Petr, CZE, Honda, UFO racing team, 34 b.

4. Kadleček Michal, CZ, Kawasaki, KRTZ IV. v AČR, 34 b.

5. Bartoš Petr, CZE, KTM, ORION LITOMYŠL - RS PETROL TEAM, 31 b.

6. Stloukal Petr, CZE, Yamaha, TEAM MAX2, 28 b.

7. Čepelák Jiří, CZE, Yamaha, OSIČKA MX TEAM, 28 b.

 

 

 

Ve třídě MX2 bylo žalostně málo jezdců a když jich pak do druhé jízdy ještě 5 nenastoupilo (včetně zraněného Josefa Kulhavého, který musel na rentgen s pohmožděným zápěstím) a pár jich pak záhy odstoupilo, bodoval v podstatě každý, kdo dojel do cíle. A k takovýmto situacím by v MMČR rozhodně docházet nemělo.

Holeshoty překvapivě vyhráli David Čermák a ve druhé jízdě dokonce na 125ccm jedoucí Jonáš Nedvěd. Ani jeden z nich pak ale do celkového pořadí nijak výrazně nepromluvil. Již v kvalifikaci o sobě dali hodně vědět Maďaři Bence Szvoboda a Erik Hugyecz. V první jízdě si však oba vybrali smůlu. Szvoboda dokonce zpočátku první jízdy vedl, pak ale spadl a na čele se usadil Slovák Tomáš Šimko. Ten si našel své tempo a celkem s přehledem vyhrál. Síly už však po nedávno prodělaném zánětu průdušek nenašel v jízdě druhé, která tentokráte naopak patřila oběma Maďarům. Celkové výsledky tedy byly hodně zamotané, přesto však celkové zlato v závodě online casino nakonec patřilo Šimkovi před oběma Maďarskými závodníky. Čtvrtý skončil lídr seriálu Marek Sukup, ale šampionát přesto nadále celkem s přehledem vede. Dobře bojovali i druhý muž seriálu Milan Špičák a snaživý Miroslav Jiránek, vždy pokažená jedna jízda jim však neumožňovala vystoupat na celkové pódium. Sedmým místem překvapil Rudolf Weschta, nejlepší závodník na dvoutaktním stroji byl celkově osmý Václav Kovář.

 

 

Celkové výsledky třídy MX2 z Kaplice:

1. Šimko Tomáš, SVK, KTM, BUKSA / ADOS KTM TEAM, 41 bodů

2. Hugyecz Erik, HUN, Yamaha, MOTOMAN TEAM, 40 b.

3. Szvoboda Bence, HUN, KTM BUKSA / ADOS KTM TEAM, 38 b.

4. Sukup Marek, CZE, Kawasaki, OSICKA MX TEAM, 38 b.

5. Špičák Milan, CZE, Kawasaki, Brumla Racing Team, 36 b.

6. Jiránek Miroslav, CZE, Kawasaki, MOTOMAN TEAM, 35 b.

7. Weschta Rudolf, CZE, KTM, REDE KTM, 29 b.

 

 

 

Třída Veterán bohužel moc adrenalinu nenabídla. Miroslav Kučírek prostě konkurenci nemá a vyhrává systémem start – cíl. Druhý muž kaplického závodu a i seriálu Michal Baborovský i navzdory skvělému výkonu na Mirka stále kousek ztrácí a jiného soupeře nemá. Na třetí místo si letos zasedl Petr Dokoupil a nejinak tomu bylo i v Kaplici. Snad až o bramborovou medaili se perou Roman Skalka a Adolf Straka, doplněni „padesátníky“ Jaroslavem Potůčkem, Miroslavem Štaudem a Zdeňkem Velkým. Posledně jmenovaný vyhrál zvlášť hodnocenou kategorii nad 50 let a to i navzdory tomu, že už mu bylo 60 let.

 

Celkové výsledky třídy Veterán z Kaplice:

1. Kučírek Miroslav, CZE, Honda, TEAM MAX2, 50 bodů

2. Baborovský Michal, CZE, Honda, SMS Střední Čechy, 44 b.

3. Dokoupil Petr, CZE, Yamaha, KRTZ IV. v AČR, 40 b.

4. Skalka Roman, CZE, Honda, ACCR, 34 b.

5. Straka Adolf, CZE, HONDA, ACCR, 32 b.

6. Velký Zdeněk, CZE, Honda, Moto Team EXCEL racing, 27 b.

7. Malovaný Marcel, CZE, KTM BUKSA / ADOS KTM TEAM, 25 b.

 

Kaplický závod snímala Česká televize. Záznam můžete vidět na programu ČT4 Sport ve středu 11.7. ve 22:20 hod. a v repríze pak např. v sobotu 14.7. v 8:00 hod.

Sestřih můžete zhlédnout na stejném programu též v pořadu Svět motorů v úterý 10.7. ve 22:40 hod. a v repríze ve středu 11.7. v 9:05 hod.

 

 

Další závod seriálu bude hostit známá trať v Dalečíně v neděli 22.7., kde se v 80. letech dokonce jezdily závody Mistrovství světa. Pro český šampionát bude tato trať rozhodně příjemným zpestřením.

 

Za Race support

Evžen Zadražil