Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Po měsíci na MX

 Jihočeská Kaplice bude v neděli 8. července hostit čtvrtý závod seriálu „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“ Mezinárodního Mistrovství České republiky v motokrosu.

Trať v Blanské kotlině je sice pro hodně závodníků jak se říká „z ruky“, k tuzemskému mistráku však patří stejně samozřejmě, jako drapák na motokrosovou motorku. Tento přírodní okruh se nachází 1 km východně od Kaplice, měří 1631 metr a má slušné převýšení v podobě 37 metrů. Povrch je hlinitopísčitý a trať má několik uměle vytvořených překážek (skoků), včetně několika hodně náročných, které často dělí špičku od zbytku závodního pole, neboť ne každý si na ně troufá.

 

Duše kaplického motokrosu Jan Froněk byl vedením Výkonného výboru Svazu motokrosu AČR až do konce sezóny pověřen koordinací příprav a schvalováním všech mistrovských tratí. Důvodem byl problém s tratí v Přerově, kde dokonce odmítli jezdci třídy MX3 nastoupit do druhé rozjížďky. Takže doufejme, že kovářova kobyla nebude v Blanské kotlině chodit bosa. Organizaci příprav tratě má na starosti agilní dáma Blanka Vaněčková. „Profil tratě zůstává zcela stejný, vykáceli jsme opět několik stromů v prostoru areálu, což zvyšuje bezpečnost jezdců a dává možnost lepšího přehledu divákům. Občerstvení budeme zajišťovat částečně vlastními silami a dále i stany seriálového cateringu PRO MX. V předvečer závodu bude v areálu závodiště hrát živá hudba“ přibližuje atmosféru blížících se kaplických závodů Blanka Vaněčková.

 

 

V seriálu MMČR se bude závodit po více jak měsíční pauze a tak jsme zkusili vysondovat, jak se na tento závod připravují špičkové týmy a jezdci.

 

Asi nejspokojenější by mohl být po třech závodech manažer Orionu Litomyšl - RS Petrol týmu Petr Kovář. Přesto tomu tak není. Situaci v MMČR komentuje slovy: „ Ano, máme to dobře rozjeté, Martin Michek vede seriál MX3, Petr Bartoš je průběžně druhý, ale je škoda, že se zranila konkurence a že jezdí málo cizinců. Podle mě je osm závodů seriálu moc. Mělo by se udělat méně podniků, ale o to více kvalitních a lépe zahraničně obsazených. Např. Martin takhle nemá v podstatě s kým závodit a to je pro jeho výkonnost špatné. Soustředíme se tedy hlavně na Mistrovství Světa třídy MX3“. A že se soustředí dobře potvrdil Martin Michek vítězstvím na závodě MS této třídy uplynulý víkend ve slovenských Šenkvicích (letos již druhé).

 

Zahraniční obsazení je alespoň ve třídě MX2. O to se mimo jiné stará např. tým BUKSA/ADOS KTM Team. Jejich hlavní esa se představí právě v této třídě. Maďar Bence Szvoboda má sice po zranění ještě jeden šroub v rameni, v Kaplici ale zajet umí a tak se bude snažit o co nejlepší výsledek. Na stupně vítězů mají ambice též rychlí Slováci v barvách tohoto severomoravského týmu. Martin Kohút sice po zranění kolene také nemá moc natrénováno, ale jeho mezinárodní zkušenosti mu i tak dávají velké preference. O svých kvalitách přesvědčil již několika pódiovými umístěními i další Slovák Tomáš Šimko.

 

Podobně kosmopolitním týmem je také pražský Motoman. Klubového manažera Josefa Tomana jsem zastihl zrovna „na lovu“ v maďarských vodách. Ale nelovil ryby na dovolené u Balatonu, nýbrž kvalitní maďarské jezdce pro kaplické mistrovství na tamních závodech. Rychlého Erika Hugyecze se mu dokonce podařilo domluvit na celý zbytek českého mistrovského seriálu. Snad si tento napůl v Belgii žijící mladík vybral smůlu na předchozích závodech a v Kaplici ukáže co v něm skutečně je. Na startu nebude chybět ani jeho krajan Balázs Déczi. Výsledky tohoto týmu se opírají též o velezkušeného Martina Žeravu a dravého mladíka Miroslava Jiránka.

 

Ke špičce tuzemské motokrosové scény neodmyslitelně patří i Osička MX team. Také jeho jezdci nebudou na startu chybět. Ostatně Jiří Čepelák dodnes v Kaplici drží traťový rekord. Jirka má kaplickou trať jako oblíbenou, ale tentokráte prý rekordy určitě lámat nebude. Sám k tomu říká: „Nemám toho za poslední období moc natrénováno. V Lokti jsem si zlámal zánártní kůstky. Navíc jsem s tím jel i druhou rozjížďku, čímž jsem tomu moc nepomohl. Nemohl jsem tak startovat ani v Přerově a chybí tedy fyzička. Útočit na přední pozice se pokusím až na dalším závodě v Dalečíně. Seriál mají skvěle rozjetý Martin Michek s Petrem Bartošem, na ně bodově ztrácím hodně. Ale chtěl bych se popasovat o celkové třetí místo v seriálu. Nebude to ovšem vůbec jednoduché. Michal Votroubek a Petr Michalec letos jedou opravdu dobře!“ Ve třídě MX3 dále www.atoledo.com uvidíme Francouze Florenta Richieraspan style="color: #000000;" online slots color="#000000">, kterému se tentokráte nekryje naše mistrovství s mistrovstvím Francie. Pojede třídu MX3 společně s Jirkou Čepelákem. V Kaplici samozřejmě nemůže chybět lídr seriálu třídy MX2 Marek Sukup, který vede seriál. Poctivě trénuje a každý víkend se účastní nějakých závodů. Po zranění začal už také závodit Petr Smitka. Ještě ale není úplně fit, nicméně svůj volný čas vyplňuje pravidelnými tréninky a minulý týden se již účastnil německého mistrovství ADAC v Aichwaldu „Všichni jezdci poctivě trénují, závodí, takže doufáme, že v Kaplici předvedou super výsledek!“, řekla závěrem tisková mluvčí týmu Martina Sukupová.

Markovi Sukupovi bude velkým soupeřem Milan Špičák z Brumla Racing teamu, který letos pravidelně sbírá tučné bodové příděly a je tak průběžně druhý v celkové klasifikaci.

 

Vyrovnané obsazení ve všech třech třídách bude mít i znojemský tým KRTZ. Ve třídě MX2 se představí loňský mistr Josef Kulhavý a Roman Hanousek, v MX3 zkušený Michal Kadleček a v kategorii Veterán houževnatý Petr Dokoupil. Všichni z nich rozhodně mají ambice na medailové umístění.

 

Tým Max2 budou reprezentovat Miloslav Rožec a po zranění se navrátivší Petr Stloukal. Toho pro změnu na marodce vystřídal David Kosmák se zlomeným krčním obratlem. Zlaté vavříny pro tým pravidelně sbírá Miroslav Kučírek ve třídě Veterán. Závody dělá zajímavější tím, že netrénuje a ani nejezdí v mezidobí na žádné závody, přesto jediný, kdo mu dokáže konkurovat, je letošní nováček této kategorie Michal BaborovskýSMS Střední Čechy. Ten mezitím bez ztráty kytičky úspěšně brázdí závody Sdruženého Krajského přeboru, které zcela suverénně vede.

 

V Kaplici pochopitelně nebudou chybět ani tři nejlepší jihočeské stáje. Moto team Excel letos sází na juniorskou hvězdu Václava Kováře. Ten se uplynulý víkend účastnil ME Juniorů ve Švédsku, kde skončil na pěkném 5. místě. Další akvizicí, tentokráte ve třídě Veterán, je legendární Zdeněk Velký. Manažer týmu Milan Heřman ml. říká, že má Zdeněk dobrou formu. Holt je to závodník, se kterým se musí vždy a všude počítat.

Vysoké ambice má letos také soběslavský REDE KTM team. Protože je jejich pilot třídy MX3 David Čadek stále ještě zraněn (má sdrátovanou klíční kost), soustředí se tým hlavně na třídu MX2. V té nasadí Martina Fiňka, Rudolfa Weschtu a mladého Lukáše Pauknera.

Výsledkově se bude jistě chtít na jihu Čech blýsknout i Motosport Chýnov. Kromě českých jezdců, které tým v MMČR angažuje, jednají momentálně s kvalitními rakouskými motokrosaři, kteří v barvách tohoto týmu již několik let dělají velmi dobré výsledky a kaplickou trať mají někteří z nich v podstatě jako domácí, protože si ji rakouská značka KTM často vybírá např. k testování.

 

 

V Kaplici tedy nebude chybět nikdo z hlavních favoritů, zajímavější by měla být i zahraniční účast, takže přijďte fandit...!

 

Tento závod též ukončí první polovinu letošního seriálu MMČR. Ta druhá začne na trati, kde se v 80. letech pravidelně jezdívaly závody Mistrovství světa. Bude to v Dalečíně dne 22.července 2012.

 

 

 

Za Race support

Evžen Zadražil


start