Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Loket naplno

Na známé české motokrosové trati „Loketské Serpentiny“ se jel druhý závod osmidílného seriálu BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012 Mezinárodního Mistrovství ČR. Tradice tohoto okruhu se píše od roku 1972, závody MS se tu konají od roku 1995 a tak nelze pochybovat o kvalitních parametrech trati, špičkovém zázemí a zkušených pořadatelích. Budiž zřejmě nevýhodou, že jsou místní diváci „zmlsáni“ závody MS, protože na tuzemský šampionát se jich přišlo podívat poskrovnu. Odhadem jen něco přes tisícovku. Ale je pravda, že předpověď počasí dlouhodobě předpovídala deštivé počasí a to se i naplnilo. Také jezdců přijelo celkem málo. Nejvíce bylo paradoxně Veteránů (36), ale ani těch nebyl plný žebřík. V hlavních třídách MX2 a MX3 pak bylo vždy jen něco málo přes třicítku jezdců. Loket je určitě dobrá lokalita pro jezdce MS, kteří odbočí z kvalitní německé dálniční sítě a za chvíli jsou na místě. Pro našince, především pak z východnějších částí republiky, je však Loket přeci jen trochu z ruky. Také náročnost tratě jistě odlákala některé méně zkušené jezdce.

 

Dopoledne bylo optimální počasí, ale na první jízdy se pak spustil celkem nepříjemný déšť a tak to nakonec bylo dost náročné. Mnohde se vytvořila jen jedna kolej, klouzalo to, jezdci dojížděli bez brýlí... Důležité však je, že se závod obešel bez zranění. Cateringová společnost „PRO MX“ se tentokráte připravila dostatečně, ale až další, divácky obsazenější závod ukáže co a jak.

 

A jak se závodilo ? Pojďme si přiblížit průběh jízd v jednotlivých třídách:

 

Třída Veterán: „Kůča a jeho CR500 bez konkurence“

 

V první jízdě třídy Veterán se přes holeshotovou čáru protáhl jako první zkušený Zdeněk Velký. Již během prvního kola se před něj však dostal favorit Michal Baborovský. Jen s mírnou ztrátou po startu dotahoval Miroslav Kučírek a již v 6. minutě se dostal bez problémů do čela závodu. Společně s Baborovským si pak vytvořili obrovský náskok a tak i drobný pád nepřipravil Michala o druhé místo. Ve druhé jízdě se povedl start nejlépe Baborovskému, ale již během prvního kola se před něj dostal Miroslav Kučírek a dokázal, že i po roční pauze nemá v tuzemsku ve své věkové kategorii přemožitele. Tento jezdec týmu MAX2 tedy s přehledem vyhrál a upevnil si tak i pozici na čele seriálu. Oproti Pacovu se zlepšil Roman Skalka. Dojel celkově čtvrtý a bronz bral stejně jako v Pacově Petr Dokoupil. Velmi kvalitní výkon především ve druhé jízdě zajel domácí jezdec Stanislav Svoboda. Dokázal být dokonce 5. a to i navzdory tomu, že věkově patří do kategorie nad 50 let. Ta je zvlášť hodnocena a celkově v ní zvítězil díky vyrovnanějšímu výkonu v obou jízdách lídr seriálu Jaroslav Potůček, jen těsně před Svobodou. Bronz si vyjel matador Miroslav Štaud.

 

Celkové výsledky třídy Veterán:

1. Kučírek Miroslav ,CZE , Honda, TEAM MAX 2, 50 b.

2. Baborovský Michal, CZE, Honda, SMS Střední Čechy, 44 b.

3. Dokoupil Petr, CZE, Yamaha, KRTZ IV. v AČR, 38 b.

4. Skalka Roman, CZE, Honda, ACCR, 35 b.

5. Majer Roman, CZE, Suzuki, MPS RACING TEAM, 33 b.

IMG 6276


Třída MX2: „Maďar málem králem“

 

Velkým překvapením byl již v kvalifikaci Maďar Erik H

ugyecz (čti Huděc). Druhému v pořadí nadělil téměř dvě vteřiny na kolo. V Čechách však příliš známý není. Žije převážně v Belgii, kde se účastní tamních kvalitně obsazených závodů a tvoří společně s Bencem Szvobodou (ten je momentálně zraněn a proto v Lokti chyběl) špičku maďarského motokrosu třídy MX2. Naplno se obul i do první odpolední jízdy, suverénně vedl, ale pak mu spadl řetěz a jízdu bohužel nedokončil. Na čele se pak usadil Milan Špičák, Tomáš Šimko, Marek Sukup a jen s drobnou ztrátou Miroslav Jiránek. Mladý Václav Kovář dotahoval se svým dvoutaktním strojem zezadu, dobře se vedlo i Stanislavu Svobodovi ml., který se vrátil do velkého motokrosu. Rozjížďku nakonec vyhrál Milan Špičák. Ve druhé jízdě nejlépe odstartoval David Kosmák, nbso vítěz první jízdy Špičák si vybral na startu místo zcela vpravo, úmysl zavřít startovní pole v první zatáčce se mu však nepodařil a tak musel dotahovat zezadu. Na čele se brzy usadil Slovák Šimko a za ním se držel pouze Sukup. I v této jízdě se dařilo Maďaru Hugyeczovi, ve 25. minutě však následoval pád ze třetího místa, takže opět nedokončená jízda. Tři kola před cílem se pak dostává před Šimka Marek Sukup a celkové vítězství z Lokte a upevnění první pozice v seriálu si tak odváží tento jezdec Osička MX teamu.

 

Celkové výsledky třídy MX2:

1. Sukup Marek, CZE, Kawasaki, OSIČKA MX TEAM, 47 b.

2. Špičák Milan, CZE, Kawasaki, SMS Morava, 45 b.

3. Šimko Tomáš, SVK, KTM, BUKSA / ADOS KTM TEAM, 42 b.

4. Jiránek Miroslav, CZE, Kawasaki, MOTOMAN TEAM, 33 b.

5. Kovář Václav, CZE, KTM, Moto Team EXCEL racing, 30 b.

IMG 6443


Třída MX3: „Votroubek poprvé na bedně v MX3“

Do Lokte bohužel nedorazil z Pacova zraněný Florent Richier a tak se již po kvalifikaci zdálo, že to bude mít favorit Martin Michek možná až moc jednoduché. Ale právě v kvalifikaci již vysvitla hvězda Michala Votroubka. Chvílemi se na monitoru objevoval dokonce s nejrychlejším časem! Celé startovní pole pak vodil i v první jízdě. Pak se před něj ale přeci jen dostal Martin Michek. Michal nakonec padá společně s Jirkou Čepelákem po osobním souboji a v cíli vidí šachovnicový prapor až jako pátý. A tak i když na holeshotové čáře rozhodovaly centimetry v podání mládí (Michalec a Votroubek), tak na cílové čáře dominovala zkušenost v podání prvního Bartoše, stříbrného Čepeláka a třetího Kadlečka. Bystrý „Čépa“ již na stupních vítězů hbitě vypočítal, že dekorovaným jezdcům je už dohromady přes stovku let. Škoda byla pádu třetího muže této třídy z Pacova Martina Kohúta hned po startu a následného velkého zdržení. Smolné bylo i zranění kotníku Martina Žeravy po špatném došlápnutí. Noha mu natekla a tak nemohl ani nastoupit do druhé rozjížďky.

Také do druhé jízdy nejlépe odstartoval Michal Votroubek. Tentokráte jezdil ve velkém stylu na čele poměrně dlouho. Výtečně odolával nátlaku Martina Michka, ale pak si určitě řekl, že je lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše a v pohodě si dojel pro druhé místo. Celkově mu to vyneslo třetí pozici a stanul tak poprvé ve své kariéře na stupních vítězů v prestižní kategorii MX3. Martin Michek měl v první jízdě pád, skončil čtvrtý a tak i vítězství v jízdě druhé stačilo pouze na stříbrnou příčku. Lídrem seriálu však zůstává i nadále. Nejvíce aplausu v Lokti si však vysloužil jeho týmový kolega z Orion Litomyšl – RS Petrol teamu Petr Bartoš, když jako jediný stanul v obou jízdách na stupních vítězů, získal tak největší počet bodů a stal se zaslouženým vítězem závodu.

 

Celkové výsledky třídy MX3:

1. Bartoš Petr, CZE, KTM, ORION LITOMYŠL - RS PETROL TEAM, 45 b.

2. Michek Martin, CZE, KTM, ORION LITOMYŠL - RS PETROL TEAM, 43 b.

3. Votroubek Michal, CZE, Yamaha, REGION racing cz, 38 b.

4. Čepelák Jiří, CZE, Yamaha, OSIČKA MX TEAM, 38 b.

5. Kadleček Michal, CZE, Kawasaki, KRTZ IV. v AČR, 38 b.

IMG 6523

Sportovní programy v současné době ovládá pochopitelně hokej a tak budete moci záznam závodu zhlédnout v ne zrovna přívětivé časy. Konkrétně ve středu na ČT 4 Sport uvidíte ve 13:05 premiéru motokrosového speciálu z Lokte. Reprízy pak budou následovat ve čtvrtek ve 04:55 a pak až za týden opět ve středu ráno v 07:05 hod. Zkrácený záznam bude i v pořadu Svět motorů.

Další závod seriálu hostí v neděli 27. května moravský Přerov.