Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Překvapení v Lokti

 Aprílové počasí přivítalo v neděli 2. dubna závodníky seriálu Buksa/Ados motokros 2017 MM ČR na trati v Lokti. O tom, že osmidílná sezóna bude dlouhá a napínavá, nebylo pochyb. Vzlety, pády a překvapení - o nich byl úvodní podnik v Karlovarském kraji.

Jsou sezóny, kdy se na prvním závodě sejdou všichni jezdci a na pohled je vidět, že se po zimě ještě musí dostat do formy. Tahle sezóna k nim ovšem nepatří. Naopak všichni v depu jen žasli nad tím, kam se sport posunul a jak přes zimu všichni jezdci zrychlili.

 

BC0O2062

 

Ženy: Laier a hrdinka Vítková

Ve třídě Žen se sešlo 25 závodnic, což je úctyhodný počet. Závodnice se těžkého Lokte nebály a sešlo se jich i víc než pilotů v MX2 (24 jezdců!). Mezi nimi se objevily také známé tváře, jako je Lucie Simonová (Inter Cars MoToman Team) vracející se po roční pauze, nebo třeba několikanásobná mistryně světa Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team).

Steffi Laier byla jasnou favoritkou a své předpoklady také potvrdila drtivým vítězstvím v obou jízdách. „Před startem jsem byla trochu nervózní, jelikož jsem nevěděla, co mohu čekat od konkurence,“ říká vítězka Laierová. Loketskou trať dobře znala a uvidíme, jak se jí bude dařit na „našich“ tradičních tratích.

Za Laierovou se však strhla mela. České závodnice jsou na sezónu velmi dobře nachystány a nedarují si ani metr. V obou jízdách zpočátku figurovala na druhém místě Lucie Simonová, ale tím, že rok nezávodila, byla ke konci jízdy vždy překonána. V první jízdě Barborou Laňkovou (Action Racing Team), obhájkyní titulu, a ve druhé jízdě po urputném boji Kristýnou Vítkovou (Yamaha Čepelák Racing Team). Vítková byla skvěle připravena a Simonovou svojí dravostí velmi překvapila.

V celkovém pořadí brala prvenství Laier, druhá byla Vítková a třetí Barbora Laňková.

 

BC0O2251

 

Veterán: Žerava byl nekompromisní

Před sezónou podstoupil Martin Žerava (Team MAX2) operaci křížového vazu. Nyní však ukázal, že koleno je v dobré kondici a pokračoval v tradici loňské sezóny. Stylem start-cíl obě jízdy vyhrál. Do třídy Veterán však přišel nový jezdec, který by ke konci sezóny mohl Žeravu dostihnout. Tím je Michal Kadleček (KRTZ). Kadleček v první jízdě prorazil pneumatiku a jen o kousek dojel druhý. V té druhé si už stříbrnou pozici pohlídal bez problému. V Žeravovi se objevila neuvěřitelná rychlost a jedno kolo nadělil ve druhé jízdě i pátému v pořadí. Třetí celkově skončil Michal Buchta ve svém debutu v Inter Cars MoToman Teamu.

 

BC0O3204

 

MX1: Weschta na vzestupu

MX1 je královská třída a v Lokti ukázala, proč tomu tak je. Kontaktní souboje, neuvěřitelná rychlost a povzbuzování přihlížejících diváků. Před závodem se nikdo neodvážil tipnout, kdo by mohl být vítězem. A myslím, že jen málo lidí by si vsadilo na Rudolfa Weschtu (Team MAX2).

První start do sezóny byl hodně nervózní. Nově příchozí z MX2 – Tomáš Šimko (GT2 Motorsport Team) šel do kontaktu s Jaromírem Romančíkem (JD191 KTM Racing Team) a následně zastavili celý střed startovního pole. Této situaci se nejlépe vyhnul Rudolf Weschta, následovaný Martinem Michkem (Buksa/Ados KTM Team) a Václavem Kovářem (HT Group racing Team). Za nimi jel vláček Fiňek (Hulho Motocross Team), Sukup (HT Group Racing Team) a Bartoš (Orion Racing Team). Všichni čekali, že Michek co nejdříve zaútočí a Weschtu předjede. Weschta si to ale nemyslel a naprosto uvolněnou jízdou s obrovskými whipy si udržoval vzdálenost od Michka. Nepočítal ale s tím, že rozjetý Finěk předjede nejdříve Kováře a pak celkem bez problémů i Michka. Už se přibližoval i Weschtovi, ale v tu chvíli se od něj odvrátila štěstěna - prošlápl zadní brzdu a z jízdy odstoupil. Weschta si stále udržoval náskok před Michkem a vypadalo to, že opravdu zvítězí. Závěr neuvěřitelně zdramatizoval 38letý Petr Bartoš, který se ze šestého místa rozhodl jít vpřed. Začal mladým soupeřům předvádět, co je to motokros a ukázkovými block-passy se posouval vpřed. Cílem proletěl v těsném závěsu za Weschtou. Jízdu tedy opravdu vyhrál Weschta před Bartošem a Michkem. „Do své jízdy dávám vždy maximum. I když jedu dvanáctý, nebo na bednu, nebo i když už vůbec nemůžu,“ prozradil emotivně Petr Bartoš.

Druhá jízda byla trochu klidnější. Start proběhl bez problémů a zdravě namotivovaný Finěk se ujal vedení před Michkem. V tu chvíli opravdu nikdo nevěděl, co se bude dít. Finěk získal drobný náskok a vše vypadalo dobře. Ale mnoho sil vydal na úvodní kola, což ho trochu unavilo a toho využil Michek. Ten se v pátém kole ujal vedení a do konce jízdy už všem ukázal jen záda. Byl to ten „starý“ Martin Michek. Tentokrát se povedl start i Romančíkovi, a tak se po několika kolech vyšplhal na druhé místo. Nicméně Michek už byl pryč. Třetí chvíli jezdil Sukup, ale po několika chybách se propadl. Chyboval i Finěk. Jednou si to v zatáčce „zašlápl“ a následně ještě upadl. V cíli bylo pořadí Michek, Romančík a Kovář. Celkově zvítězil Michek před Weschtou a Kovářem.

 

BC0O3421

 

MX2: Szvoboda ve vedení

Ve třídě MX2 byl na startu první jízdy nejrychlejší Sulivan Jaulin (Buksa/Ados KTM Team). Za ním vyrazil Martin Krč (SZA Stav Racing Team) a Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team). Tito tři piloti měli o trochu větší rychlost než zbytek pole, a tak se rychle vzdálili. Krč se chvíli držel Jaulina, ale ten jel opravdu v rychlém tempu, takže Krč raději zvolnil. To vycítil Szvoboda a protáhl se na druhé místo. Szvoboda s Jaulinem jeli v těsném závěsu po celou dobu jízdy až do cílové šachovnice. Tou projeli v neměnném pořadí. Třetí dojel Krč a čtvrtý po bojích Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team).

Druhá jízda měla jiné obrátky. Jaulinovi se nepovedl start a šel zezadu pole. Naopak start se povedl Krčovi se Szvobodou a s Jakubem Terešákem (Motosport Klub Málkov). Ihned však šel do čela Szvoboda a svoji šanci nepustil. Za ním se protáhl Krč a takto také dojeli do cíle. Těžkou cestu měl Jaulin, který musel z 11. místa dojíždět špičku. To se mu podařilo a dojel třetí. Celkově tedy zvítězil Szvoboda před Jaulinem a Krčem.

Loket ukázal, že v sezóně, která čítá osm závodů, se může přihodit ledacos a šampionát nelze vyhrát na úvodním podniku. Na ten druhý se sjedeme za tři týdny v Dalečíně 23. 4.

 

Výsledky:

MX1    
Celkově:    
1. Michek Martin (3-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2. Weschta Rudolf (1-5, Team MAX2, Suzuki)
3. Kovář Václav (4-3, HT Group Racing Team)
4. Romančík Jaromír (6-2, JD191 KTM Racing Team, KTM)
5. Bartoš Petr (2-6, Orion Racing Team)
     
MX2    
Celkově:    
1. Szvoboda Bence (2-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2. Jaulin Sulivan (1-3, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
3. Krč Martin (3-2, SZA Stav Racing Team, KTM)
4. Drdaj Dušan (4-8, Yamaha Čepelák Racing Team)
5. Chetnicki Gabriel (5-7, PZM, KTM)
     
Ženy    
Celkově:    
1. Laier Steffi (1-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2. Vítková Kristýna (4-2, Yamaha Čepelák Racing Team)
3. Laňková Barbora (2-4, Action Racing Team, Suzuki)
4. Simonová Lucie (3-3, Inter Cars MoToman Team, Yamaha)
5. Hromková Tereza (6-5, HT Group Racing Team, KTM)
     
Veterán    
Celkově:    
1. Žerava Martin (1-1, Team MAX2, Suzuki)
2. Kadleček Michal (2-2, KRTZ, Husqvarna)
3. Buchta Michal (4-3, Inter Cars MoToman Team, Honda)
4. Doppler Daniel (3-7, Motosport Chýnov, Kawasaki)
5. Černý Ivan (5-6, Orion Racing Team, KTM)

 

Odkaz na youtube kanál, kde naleznete rozhovory s jezdci:

https://www.youtube.com/channel/UCo_fV1Cb0-0K3ZfevHZeVKQ/videos

 

IMG 4308

IMG 4317

IMG 4324

IMG 4331