Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - MMČR družstev už v neděli

 Poslední záchvěv motokrosové sezóny se uskuteční tento víkend v Horním Újezdě u Litomyšle. Motokrosaři se zde naposledy sejdou, aby poměřili síly ve speciálním závodě Buksa/Ados motokros 2015 MMČR družstev. Při tomto závodě ale nepůjde pouze o individuální výkony, z rivalů se totiž stanou parťáci a společnými silami se budou snažit získat zlatou tabulku mistrů republiky družstev.

 

michek

 

Mezinárodní mistrovství republiky družstev je každoročně nesmírně zajímavou podívanou, nejenom že je na trati vidět kooperace týmových jezdců, ale jsou k vidění i promíchané třídy „malých“ a „velkých“ motorek. Kompletní družstvo čítá tři jezdce ve třídách MX1, MX2 a MX3. Třída MX2 je jako obvykle slabší kubaturou pro čtyřtaktní motocykly do 250ccm a dvoutaktní do 144ccm. Systém závodů je odlišný od závodů jednotlivců a v odpoledním programu od 13:00 uvidíte tři hlavní rozjížďky. Mezi nimi se uskuteční vložený závod třídy 85ccm juniorského mistrovství republiky. Třídu 85ccm čeká poslední závod sezóny, při kterém se rozhodne o mistru republiky. Nejblíže k titulu má Petr Polák, za ním je o 27 bodů Rakušan René Hofer a třetí je Jiří Matějec.

Systém tří rozjížděk je určen k tomu, aby se každý jezdec potkal na trati s každým. Vítězí družstvo s nejmenším počtem bodů a body se připisují podle umístění. Za první místo - jeden bod. Aby se závody ještě zdramatizovaly, jeden nejhorší výsledek týmu je vyškrtnut a tato eliminace občas dokáže pěkně zamíchat kartami.

 

bartos

 

Kdo s kým?

Minulý rok se jela družstva v Lokti, kde se již po druhé v řadě podařilo získat titul Buksa/Ados KTM teamu. Letos je jejich sestava opět silná v čele s dvěma casino novými mistry republiky Sulivanem Jaulinem a Martinem Michkem. Třetí do party bude tradičně Francouz Florent Richier. Tým má však velkou jezdeckou základnu a je schopen postavit i druhé družstvo ve složení Bence Szvoboda, Martin Kohůt a vypůjčený Milan Špičák. Jedničkový tým to však letos nebude mít vůbec jednoduché a získat hattrick bude opravdová dřina. Proti nim stojí tři opravdu silné týmy – domácí Orion – RS Petrol, Spencer Life Media, SZA Racing team, tým vzniklý spojením tří týmů za které jezdí Petr Bartoš, Petr Michalec a Martin Krč. Toto družstvo je skoro ve stejné sestavě, ve které loni obsadili druhé místo a letos se s ními rozhodně musí počítat znovu. Do ohně bude přilévat benzín i Team MAX2 – KRTZ, loni třetí a letos míří ještě výš. Ten jede ve složení Jára Romančík, Tomáš Šimko a Marek Sukup. Posledním papírově nejpravděpodobnějším kandidátem na vítězství je Osička – Pfeil MX Team. V něm se představí dva jezdci, které jsme v ČR ještě neměli možnost vidět Thomas Kjer Olsen a Arminas Jasikonis. Pokud jste dánské jméno Kjer Olsen již slyšeli, tak to bylo ve spojitosti se Stefanem Kjer Olsenem, který minulý rok jel za tým Buksa/Ados KTM. Letos však uvidíme jeho mladšího bratra Thomase, ten se účastní závodů ADAC a proslýchá se, že příští sezónu by měl celou jet GP. Arminas Jasikonis je mladý Litevec taktéž ze závodů ADAC, kde v kategorii Youngsters letos obsadil celkové třetí místo. Samozřejmě stálicí a tahounem týmu zůstává Filip Neugebauer.

Papírové favority máme dané, ale samozřejmě se může stát cokoli a proto nesmíme zapomínat na ostatní týmy, které mohou mile překvapit. Například MoToman team, který neměl letos mnoho štěstí a tak by si určitě chtěl zlepšit chuť na závodech družstev. Tým totiž obsahuje nejlépe fyzicky vybaveného pilota - Martina Žeravu, dále pojede stálice Erik Hugyecz, který se v ČR neukázal od Pacova a Márk Szöke. Dalším je tým BV racing ve složení Rudolf Weschta, Michal Bárta, Martin Vaněček, či Yamaha Čepelák Racing TeamVaškem Haasem, Markem Pospíšilem a Patrikem Liškou.

Letos se díky podpoře z Autoklubu ČR přihlásilo i velmi mnoho týmu utvořených ze středisek SMS. Díky nim se na startu sejde kolem 20 družstev a možná opět uvidíme boje o kvalifikaci do hlavních rozjížděk, kam se kvalifikuje maximálně dvacítka týmů.

 

Horní Újezd

Pořadatelé z místního autoklubu odvedli na trati spousty práce. Trať se oproti minulým rokům jede obráceně a tím vznikly i nové pasáže, skoky a start. Ten je nyní bezpečnější a divácky atraktivnější. Přibyly podchody pro diváky a mechaniky pro lepší dostupnost.

Pořadatelé mají i program na sobotní odpoledne. V Litomyšli na Smetanově náměstí bude probíhat od 15:00 Orion – Taurus trans Motoshow, kde budou přítomni jezdci týmu Orion-RS Petrol a Buksa/Ados KTM pro rozhovory a autogramiádu. Mimo to, budete moci vidět výstavu závodních motocyklů a o dobrou atmosféru se bude starat zpěvák a fanoušek motocyklového sportu Martin Maxa. V neděli budou na závodišti připraveny vyhlídkové lety vrtulníkem.

 

GPS trati:

49° 48' 4.422

16° 13' 12.706

 

Časový harmonogram:

www.czechmx.cz/press/2015/ch_druzstva_2015.pdf

 

motoshow