Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Pokračujeme v Kaplici

 Pátým závodem seriálu Buksa/Ados Motokros 2015 měl šampionát pokračovat na přestavené trati v Horním Újezdě. Díky vysokým teplotám, které panovaly napříč republikou, nebyl pořadatel schopen zajistit dostatečné množství vody pro kropení. Z tohoto důvodu došlo k prohození závodišť a tento víkend bude MMČR motokrosu pokračovat v Kaplici. V Horním Újezdě se 4.10. uskuteční závod družstev.

 

Jezdecká účast v Kaplici nebývá valná, avšak tento rok bude startovní rošt opravdu nabitý. Nejenom, že uvidíme kompletní špičku, kromě zraněného Františka Smoly a Petra Smítky, ale na start se v MX1 postaví i Filip Neugebauer. Po zranění se vrací Florent Richier, což je dobrá zpráva, protože Florent a Kaplice je velmi silná kombinace. V MX2 se představí německý rychlík Dominique Thury, který bude s největší pravděpodobností bojovat o podium. I v Ženách bude Lucku Simonovou trápit nová soupeřka. Přijede totiž letošní vicemistryně světa Nancy Van De Ven.

 

V Kaplici se tento víkend jel závod Jihočeského přeboru, při němž si pořadatel vyzkoušel nový systém zavlažování. Profil trati zůstal pro letošek beze změn. Vstupné na závod bude 150 Kč a v ceně je zahrnuto parkování i program.

 

GPS trati:

48° 44' 23.974

14° 30' 22.302

 

max2

 

Jak se mistrák vyvíjí?

Letošní sezóna nás každým závodem překvapí. Nejen, že se pole vyrovnalo, ale neustále se na předních pozicích objevují nové tváře. Jednou z nich je například ostřílený borec Petr Michalec (MX1), kterému se podařilo minulý závod v Petrovicích u Karviné vyhrát. Bylo to pro něj historicky první vítězství v MMČR. S ním na podium vystoupili Jára Romančík a Martin Michek.

Šampionát ve třídě MX1 je stále otevřený, nejlépe je na tom Martin Michek a o sedm bodů za ním je Marek Sukup. Již od začátku sezóny to vypadá na boj o titul mezi nimi, ale Sukup poslední dva závody nepředvedl stabilní druhou rozjížďku, když v Petrovicích i Jiníně udělal chybu (vypadlý kvalt na startu – Petrovice, pád – Jinín), a to ho v průběžném pořadí stálo první příčku. Michek zatím v sezóně dojíždí pravidelně v TOP3 a pouze dvakrát byl čtvrtý. Moc dobře ví, že šampiony dělá vyrovnanost. Nedaleko od Sukupa s Michkem je třetí Jára Romančík. Ten se jim výrazně přiblížil po závodě v Petrovicích a na Michka ztrácí 16 bodů, na Sukupa 9. Romančíkova forma neustále roste a už se mu daří i dobré výsledky v prvních jízdách. Čtvrtý je v pořadí Petr Bartoš s pohodlným náskokem a na páté místo se vyhoupl Petr Michalec. Florent Richier nebodoval už tři rozjížďky a v šampionátu se propadl na osmé místo, titul mu už definitivně uplaval.

V MX2 je situace ještě zajímavější. Sulivan Jaulin druhou jízdu v Petrovicích upadl a dojel šestý. Tím ale vedení v šampionátu neztratil, protože jeho soupeř Tomáš Šimko zase upadl v první jízdě. Nyní je mezi nimi rozestup čtyř bodů. Z těchto pádů nejvíce vytěžil Martin Krč, ten dorovnal body Šimka a v šampionátu je třetí. Čtvrtý je Bence Szvoboda, kvůli nedojeté rozjížďce v Jiníně, a pátý se drží Slovák Richard Šikiňa. Skvělý výkon v Petrovicích předvedl Tomek Wysocki, celkově zvítězil. Jeho výhodou byla domácí trať, kde se mu vždy daří.

Ženy pojedou v Kaplici úplně poprvé a pro většinu z nich to bude velkou neznámou. V průběžném pořadí je v čele Lucie Simonová a je stále neporažena. Každý závod jí pronásleduje Jana Antošová a Barbora Laňková. Laňkové však musí sedět trať aby s prvními držela krok. Průběžně je druhá právě Laňková, protože Antošová v zápalu boje se Simonovou často chybuje. Antošová je třetí.

Veteránům vévodí Martin Žerava a je zároveň šestý v MX1 což je skvělý výsledek. Martin trénuje i na MS veteránů, které se jede 30.8. v Assenu. Druhý zůstává Jindra Hrabica a třetí Ladislav Mikas.

 

Kaplice 2015