Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Vstupujeme do druhé poloviny

 Tuto neděli 2.8. se motokrosaři sjedou do nejvzdálenějšího místa seriálu Buksa/Ados motokros 2015, na tradiční trať v Petrovicích u Karviné.

Petrovice jsou vždy specifickým závodem. Trať se v průběhu dne dost rozbije a díky její náročnosti na výběr stopy již mnohokrát zamotala kartami v bojích o titul mistra republiky. Například minulý rok zde nedojel Florent Richier (MX1) kvůli technické závadě a titul získal Martin Michek. Podobně se tak stalo i v MX2, kde Sulivan Jaulin upadl a nepříjemně si roztrhl ruku. Marek Sukup tenkrát stáhl bodové manko a při ještě divočejším závodě ve Vranově získal titul.

 

V Petrovicích se trať intenzivně připravuje, pro nejmenší bude skákací hrad a dospělí ocení stánky s občerstvením a výbornou domácí kuchyní v depu. Vstupné bude 150kč.

GPS trati:

49° 54' 21.144"N

18° 34' 8.736"E

 

michek richier

 

Jak to vypadá letos?

Situace v MX1 se začala obracet v lepší pro Martina Michka. Michek po nevydařeném úvodním podniku v Kramolíně stáhl náskok Marka Sukupa a minulý závod se dostal do čela šampionátu. Nyní vede s těsným náskokem dvou bodů. Sukup ale Petrovice umí a v letošní sezóně rozhodně nic nedaruje zadarmo. Třetí v pořadí je Jára Romančík se ztrátou 17ti bodů na Michka. Romančík se závod od závodu zlepšuje a v Jiníně konečně prolomil smůlu prvních jízd. Dokázal v ní dojet na třetím místě a to zopakoval i v jízdě druhé. Čtvrtý je Petr Bartoš, který má i trochu štěstí, protože pátý Florent Richier už vynechal dvě rozjížďky, jednou z důvodu podvrklého kolene, podruhé kvůli bolestem v rameni.

Pořadí ve třídě MX2 se po Jiníně kompletně přeskupilo. Novým lídrem je Sulivan Jaulin, který odebral červenou tabulku z rukou Tomáše Šimka. Šimko je tedy druhý a musí ještě o kousek zvýšit tempo, aby mohl bojovat s Jaulinem. Na třetí místo se vyhoupl Martin Krč, který na Jinín určitě nezapomene. Ve druhé jízdě se mu podařilo poprvé v kariéře vyhrát rozjížďku seniorského mistrovství. Krč se na průběžné třetí místo posunul i díky výpadku Bence Szvobody ve druhé jízdě. Szvoboda odstoupil kvůli následkům zranění, se kterými už do Jinína přijel. V Petrovicích bychom neměli zapomenout na Tomka Wysockého, který zde jede opravdu rychle. Loni všechny mile překvapil, když dokázal druhou jízdu vyhrát.

Ženy neustále čekají na přemožitelku Lucie Simonové. Ta letos ještě neokusila jiné než první místo, ale v Jiníně už to měla jen o vlásek. Málem se to povedlo Janě Antošové, nebýt pádu, při kterém se Simonová dostala do vedení. Druhá je v průběžném pořadí Barbora Laňková a třetí Jana Antošová.

Ve veteránech je situace také ustálená, Martin Žerava je jasným lídrem před Jindrou Hrabicou, který je v Petrovicích domácím jezdcem. Žerava neprohrál jedinou rozjížďku a tak jsme zvědaví, zda-li na domácí trati dokáže Hrabica - Žeravu alespoň trochu potrápit. Třetím v pořadí je letošní nováček Ladislav Mikas.

 

drdaj

 

Aktuality

Minulý týden se v Lokti konal 13. závod seriálu mistrovství světa. Letošek je poznamenaný velkým výpadkem špičkových jezdců a proto na startu chyběli hvězdy jako Ryan Villopoto, Antonio Cairoli, Max Nagl, Jeffrey Herlings a další. Celkovým vítězem třídy MXGP se po vyrovnaném boji stal Romain Febvre a ve třídě MX2 zvítězil Valentin Guillod oba na motocyklu Yamaha. I my jsme měli své zástupce ve třídě MX2. Startovali zde Jonáš Nedvěd a Martin Krč. Krč měl výborný úvod první jízdy, kdy se pohyboval na 18. místě, pak ale v zatáčce nešťastně upadl a dojel 27. Ve druhé jízdě již nechyboval, ale na světové body nedosáhl. Skončil na 23. místě. Jonáš Nedvěd bojoval statečně, ale stačilo to pouze na 30. a 26. místo. Celkově si Krč odvezl 27. místo a Nedvěd 30.

Doplňkovým závodem byla třída EMX300, kde se startuje na dvoutaktních strojích do objemu 300ccm. V této třídě jsme měli želízko v ohni, Petra Bartoše a Dušana Drdaje. Oběma se dařilo velmi dobře. To ukázali už v kvalifikaci, kde vyjeli 3. a 7. místo. V prvním závodě se Bartoš pral o druhé místo, ale bohužel měl pád, kde se dostal i do chvilkového bezvědomí a rozjížďku nedokončil. Drdaj se posunul na 7. místo, kde také dojel. Ve druhém závodě už jel Bartoš na jistotu. Klidnou jízdou si vyjel 3. místo a celkově si veze místo 10. Dušan Drdaj byl v druhé jízdě dojel 6. a celkově mu to dalo vynikající 6. místo.

Zástupce jsme měli i ve třídě WMX, tedy žen. Zde startovala hned trojice dívek a to Barbora Laňková, Kristýna Vítková a Viktorie Kellerová. Nejlépe z nich zajela nejzkušenější Laňková, která už pár startů na MS zažila a dojela si pro celkové 23. místo. Vítková upadla a hodně se potloukla. Celkově skončila 29. a Kellerová 33.

 

foto: Radek Lavička