Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Proč vlastně dvoudenní závod.

Kdo je autorem myšlenky spojit v jeden závod juniory a seniory už jen těžko vzpomenout. Idea vznikla někdy loni na podzim a nejdříve bylo v hledáčku Pacovské závodiště. Jednoznačným cílem této myšlenky bylo zviditelnit juniorský mistrák. Předvést ty nejmenší třídy před více diváky, než je standartně u tohoto seriálu zvykem, dostat je do plnoformátové TV a i těmto malým závodníkům dát příležitost závodit na nastrojeném závodišti. Bohužel Pacovští jsou po letech pořádání MS svým způsobem vyčerpaní a nelze se jim divit. Po několika dizkusích nakonec tento závod odmítli a nutno říci, že předvedli krásný závod seniorů, za který jim patří díky. Nicméně, myšlenka už byla v takové fázi, že nechtěla jen tak umřít. Vzhledem k náročnosti na depo a i pro jistá specifika trati jako takové, aby se dali odjet všechny třídy najednou skončilo hledání náhrady v Jiníně. Sice zde nebývá zvykem tak velká návštěvnost, ale zase se jedná o areál, který by s dvoudenním závoděním a množstvím jezdců v depu neměl mít žádný problém. Od prvopočátku se uvažovalo o zamíchání tříd tak, aby to nebylo jen jeden den juniorka a druhý den senioři. Z logických důvodů samozřejmě nejde poslat 50ccm a 65ccm na trať, kde už dva dny řádí velké motorky a tak se zrodil formát, který byl před nějakým časem přetaven do časového harmonogramu, prošel velkou dizkusí, stejně velkou změnou a pak zveřejněním. Po zveřejnění se ozvaly hlasy o krajských přeborech a dalším. Snažili jsme se co nejvíce zkrátit časy mezi jízdami jednotlivých tříd, aby se tzv. více nesedělo než nejezdilo. To a předpověď počasí způsobily, že jsme provedli ještě korekce v pondělním závodění a stáhli ještě o něco časy mezi rozjížďkami.

Nakonec snad jen poznámka o tom, že se jedná svým způsobem o zkoušku. Když se ukáže, že tento formát závodu je životaschopný a většina s ním nemá problém, či dokonce je brán jako pozitivní věc pak se budeme snažit v dalších letech s ním pokračovat. V případě, že tomu bude ať již z jakéhokoliv důvodu naopak pak není proč se k tomu někdy vracet.