Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Jedeme netradičně v neděli a pondělí

 O prvním červencovém víkendu bude k vidění to nejlepší z českého motokrosu. Do Jinína u Strakonic se sejde špička juniorského a seniorského mistrovství ČR, při spojeném závodě seriálu Buksa/Ados motokros a Lorenc-Logistic 2015!

 

Díky státnímu svátku, který nás čeká v pondělí 6. července, bylo možné tento dvou denní závod uspořádat. Vy, kteří plánujete navštívit závody pouze na jeden den, nebudete ošizeni o žádnou z tříd. Pouze v pondělí neuvidíte třídy 50 a 65ccm, které si své rozjížďky odjedou už v neděli. V neděli také budete svědkem kvalifikací všech ostatních tříd (MX1, MX2, Ženy, Veteráni a 85ccm). Kdo si všiml chybí třídy MX2 junior a 125-2t, to kvůli závodníkům, kteří startují v obou mistrovstvích (seniorském a juniorském). Pondělí bude ve znamení hlavních závodů zmíněných tříd. U vstupu dáte za neděli 100 Kč a za pondělí 150Kč. Pořadatel připravil i speciální dvoudenní vstupné za 200Kč. V neděli i pondělí, bude bohatý doprovodný program zejména pro děti - skákací hrad, trampolína a soutěže.

 

Časový harmonogram zde:

http://czechmx.cz/news/301-%C4%8Dasov%C3%BD-harmonogram-jin%C3%ADn-a-zu.html

 

jinin

 

Jinínská trať

Se nachází 8 km od Strakonic směrem na České Budějovice. Tento areál disponuje jedním z nejmodernějších zázemí a na letošek změnil vedení. V nejbližší budoucnosti se areál dovybaví posilovnou a wellness v prostorách bývalého obchodu. Tělocvična v areálu chyběla a při motokrosových soustředěních se muselo jezdit do Strakonic.

Profil dráhy se pro letošek nezměnil, má tedy 16 skoků, které byly upraveny a dosypány materiálem, dvoje proskakováky a jedny vlny. Trať se také může pyšnit čtyřmi podchody a jednou z nejkrásnějších lavic v ČR – „jinínskou lavicí“.

GPS trati: 49.2231942N, 13.9793203E

 

Senioři přitvrzují

Letošní dva odjeté závody, v Pacově a Kramolíně, nabídly strhující podívanou. V obou hlavních třídách máme po těchto závodech stále překvapivé lídry. V MX1 je to právě Marek Sukup, který drží těsný pěti bodový náskok před druhým MartinemMichkem. Jejich boj neustále graduje, a už na druhém závodě v Pacově jsme viděli velmi tvrdé, ale férové souboje. Dokonce při jednom z nich Michek lehce upadl, ale po závodě to vzal sportovně.

Zatím to nevypadá, že by jim do hry o titul promluvil i někdo jiný. Třetí Jaromír Romančíkztrácí 22 bodů na Sukupa a bude mít spíš plné ruce práce, aby za sebou udržel hladového Petra Bartoše, který si minule dojel pro bednu. Pacovský závod téměř vyšachoval ze hry o titul předloňského šampiona Florenta Richiera, když nedojel druhou rozjížďku kvůli zranění kolena. Přišel tak o velkou porci bodů a nyní figuruje na průběžné 5. pozici. Smůlu měl v Pacově i František Smola, který se v úvodu druhé jízdy nevyhnul kontaktu s týmovým kolegou Rudolfem Weschtou. Následoval nepříjemný pád, při kterém Smola utrpěl zlomeninu předloktí a v Jiníně ho potkáme pouze jako diváka. Na startu také stále neuvidíme sympaťáka a super-rychlíka Petr Smítku, který už dva měsíce marodí se zlomenou rukou.

 

marek sukup

 

MX2 je lídrem Tomáš Šimko, který hájí náskok osmi bodů na druhého Sulivana Jaulina. V klidu ale rozhodně být nemůže, protože víme, jak rychlý Jaulin umí být. Když se mu vydaří start, je téměř k nezastavení. Nedaleko prvním dvěma je třetí Bence Szvoboda s odstupem 11ti bodů na lídra. Na čtvrtém místě je první český zástupceMartin Krč se ztrátou 15ti bodů. Krč jede zatím svoji nejlepší sezónu, na německém šampionátu ADAC, obsadil minulý týden druhé místo (první bedna) a celkově je na místě čtvrtém! Dokonce vede i juniorskou třídu MX2. Mezi zmiňovanými jezdci se nejspíše bude rozhodovat o titulu, avšak třída MX2 je velmi divoká, především na startu, a dokud není vyvěšen šachovnicový prapor, není nic jisté. Pátý v pořadí je Richard Šikyňa a šestý – druhý Čech, Jonáš Nedvěd.

 

mx2 start

 

Ženy si letos odbíjejí velmi úspěšně svoji premiéru při MMČR. Nejlépe si s ní zatím poradila Lucie Simonová, která drží prvenství v průběžném pořadí bez ztráty květinky – tedy bodu. Její převaha však už není tak jednoznačná, a v Pacově měla co dělat s Barborou Laňkovou, druhou v pořadí, nebo třetí Janou Antošovou. Pozadu však nezůstávají ani ostatní soupeřky, které pilně trénují a chtějí Simonovou dostihnout. Těmi jsou čtvrtá Tereza Hallová a pátá Kristýna Vítková.

Třída Veteránů je kořistí Martina Žeravy, toho nejspíš nikdo nezastaví a jistě si kráčí za titulem. Martin je však zajímavější tím, že dojede rozjížďku Veteránů, opláchne si obličej a jde na jízdu MX1, kde se dokáže držet v top 10. Ovšem v Jiníně jedou Veteráni před MX1 a uvidíme, jestli Martin zvládne i tuhle výzvu. Druhý v pořadí je Jindřich Hrabica a třetí nováček Ladislav Mikas.

 

Kompletní výsledky zde:

http://czechmx.cz/component/result/?Itemid=336

 

Junioři bodují

Junioři mají odjeté tři závody. V Netolicích, Nové Pace a Mohelnici. Všechny závody měly bezproblémový průběh a rozhodně bylo na co koukat! Kvalita českého mistráku o sobě dává nepřímo vědět i ve výsledcích kvalifikační skupiny mistrovství Evropy tříd 65 a 85ccm, kde se do finále mezi čtyřicet nejlepších jezdců kvalifikovali hned tři naši junioři Polák, Venhoda a Větrovský. Dobře si též vedou mladí jezdci v závodech EMX125 a 250 Terešák a J. Vondrášek.

Seriál staronové třídy 50ccm v rámci MMČR Junior vede Matěj Skořepa, který podává velice stabilní výkony. Hodně vyrovnaný je i Julius Mikula, který na něho ztrácí pouhé čtyři body. Jistou ztrátu pak vykazuje průběžně třetí Antonín Kabát, který sice vyhrál první závod v Netolicích, ale na tento úspěch pak už nenavázal. Za vedoucí trojící se objevují jména jako Marek, Maďar Zanocz, Bednář a další.

Ve třídě 65ccm jasně dominuje duo Martin Venhoda a Radek Větrovský, který na svého soupeře ztrácí jen pouhé dva body. Tito dva jezdci se zatím postarali o vítězství ve všech šesti rozjížďkách seriálu. Více jak dvacet bodů na ně ztrácí s vyrovnanými výsledky jedoucí Matyáš Chlum. Za touto vedoucí trojící figurují s dalším, poměrně větším bodovým odstupem jezdci Pikart, Maďar Pergel a Nacházel.

Ve třídě 85ccm je situace obdobná. Když se sejdou, bojují na čele Petr Polák a Rakušan Rene Hofer. Hoferovi však jeden závod chybí, a tak je průběžně čtvrtý, před českými jezdci Duškem a Strnadem. Na čele seriálu je tedy s jasným odstupem Petr Polák, který má s téměř padesátibodovým náskokem slušně našlápnuto k letošnímu titulu. Druhé místo zaujímá Milan Šturma, který se bodově pere s třetím Jiřím Matějcem.