Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Jinín již tento víkend!

 V Jiníně se kromě mistrovských tříd MX1 a MX2 letos teprve podruhé představí třída 85ccm a to znamená, že se můžete těšit na velmi zajímavé ostré souboje mladých pilotů. Jejich závod na úvodním podniku v Kaplici nadchnul snad každého a proto je i v Jiníně na co se těšit. Na víkend je hlášeno pěkné, slunečné počasí, takže v kombinaci s velmi vyspělým jinínským areálem to vypadá na pořádnou dávku adrenalinu pro diváky. Přitom za celý den dáte u brány pouhých 100 Kč a můžete se těšit i na stánky s bohatým jihočeským občerstvením. Každý fanoušek by se v Jiníně měl jít podívat do zadní části trati na divácky velmi atraktivní „jinínskou lavici“, kde jsou k vidění největší whipy v celém šampionátu. Jinínská lavice je tím proslavená a vy jen budete žasnout, co na ní jezdci předvádějí.

 

10013406 281404408689492 40427571 o

Foto: Areál Jinín

 

Jinínský areál

Tento překrásný areál se do MMČR vrátil po tříleté odmlce. Za tu dobu hostil mnoho závodů světové úrovně jako například mistrovství Evropy a mistrovství světa juniorů, který měl rekordní účast 265 jezdců, což i FIM prohlásila za nejobsazenější závod v historii MS. Profil trati zaznamenal menších změn v podobě vybudování dvou proskakováků a přibyly i nové vlny. Trať dlouhá 1780 metrů se trochu zkrátila, když se vynechala pasáž „naproti krámu“ a na trati je nyní k vidění plných 16 skoků, jeden z největších počtů skoků na tratích MMČR. Jinín se také může pyšnit čtyřmi podchody pro diváky, novým depem pro mechaniky a špičkovým zázemím pro jezdce.

 

GPS závodiště:

49° 13' 40.004"N

13° 58' 57.203"E

 

phoca thumb l mmcr dlouha loucka 2014 710

 

Co bylo… 

MX2

Pro ty, co nesledují náš seriál pravidelně, přinášíme rychlý přehled první poloviny šampionátu. Ve třídě MX2 to zpočátku vypadalo, že z každého závodu vzejde jiný vítěz. Na papíře byla konkurence nesmírně vyrovnaná - Sulivan Jaulin (FRA), Bence Szvoboda (HU), Matthias Walkner (AT), všichni se zkušenostmi z velkých závodů, a loňský vicemistr Marek Sukup proti nim. Ale první závod v Kaplici ukázal, že letos bude dominovat Sulivan Jaulin, který přes zimu nabral obrovskou rychlost a jezdeckou pohodu. Zatím má na svém kontě pouze jedno druhé místo, jinak vždy bral pouze vítězství a s náskokem 37 bodů bezpečně vede šampionát. Druhý v průběžném pořadí je Marek Sukup, který kvůli chybám často přicházel o pódiové umístění. Letos stále čeká na perfektní závod, který by dotáhl do zlatého konce. Třetí v šampionátu je Bence Szvoboda, ale pouze proto, že měl v poslední rozjížďce v Dlouhé Loučce technický problém s prasklou osičkou řazení. Průběžné čtvrté místo patří Matthiasovi Walknerovi, i když od něj se čekaly daleko lepší výsledky. Dosáhl ale pouze na dvě pódia a i díky počátečním problémům s technikou se mu přechod z velké 450 na menší dvěpade očividně nesedl. Velkým překvapením první poloviny sezóny jsou výkony našich nadějných juniorů. Zejména Vašek Kovář, který jezdí na dostřel nejrychlejším pilotům, a už se mu dvakrát podařilo dojet třetí celkově. Druhým juniorem, který se začíná drát dopředu, je Martin Krč, který si už také jednou dojel pro bronz. Nicméně jeho výsledky zatím nejsou konstantní a díky zranění nohy má nulu z posledního závodu a je až v hloubi průběžného pořadí.

 

MX2 průběžně:

1. Sulivan Jaulin              147b.

2. Sukup Marek             110b.

3. Szvoboda Bence         109b.

4. Walkner Matthias       102b.

5. Kovář Václav             99b.

 

phoca thumb l mmcr dlouha loucka 2014 231

 

MX1

Situace v MX1 je letos jako na houpačce. O přední příčky bojuje duo Buksa/Ados KTM teamu Florent Richier a Martin Michek. Tito dva si na trati nedarují ani metr a jejich souboje jsou kořením letošního MMČR. V průběžném pořadí šampionátu vede Richier, ale pouze o jediný bod před Michkem. Richier letos nedominuje tak jako loni, kdy vyhrál 7 z 12 rozjížděk. Je to hlavně tím, že minulý rok, co závod, to holeshot. Martin Michek má letos výbornou rychlost a s Richierem jezdí velmi podobné tempo. Dokonce v Pacově nastala dramatická situace, kde se oba borci srazili a Michek upadl. I díky tomu se pacovský závod zapsal do dějin díky neuvěřitelné stíhací jízdě Michka po pádu, která měla i vítězný konec. K nezapomenutelnosti tohoto závodu přispěl i Franta Smola, který svedl neuvěřitelný souboj právě s Michkem. Smolovi patří nyní čtvrtá příčka v šampionátu se čtyřiceti body ztráty na prvního Richiera. Smola má letos vyrovnané výsledky kolem čtvrtých míst, k lepšímu výsledku by potřeboval dobře odstartovat. Jediný, kdo letos dokázal porazit oba „Buksáky“, je Petr Smítka, na kterém je vidět, že jde stále nahoru a jeho výsledky mají vzestupnou tendenci. V MX1 bychom také neměli zapomínat na matadory českého motokrosu Jirku Čepeláka a Petra Bartoše. Oba jsou stále velmi rychlí a vždy se drží poblíž absolutní špičky. Průběžně jsou na pátém (Čepelák) a šestém (Bartoš) místě. Když už jsme u matadorů této třídy, je potřeba ještě jednou vyzdvihnout a pogratulovat Martinu Žeravovi, který si mezi závody MMČR odskočil na závody mistrovství světa veteránů do švédské Uddevalle, kde získal titul mistra světa veteránů.

 

MX1 průběžně:

1. Richier Florent             139b.

2. Michek Martin             138b.

3. Smitka Petr                  117b.

4. Smola František              99b.

5. Čepelák Jiří                    96b.