Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Novinky pro sezonu 2013

Základní informací je, že i letos zůstává generálním partnerem pan Aleš Buksa a seriál tedy ponese název Buksa / Ados motokros 2013. Seriál bude šestidílný. Začínat budeme v Dlouhé Loučce, konec seriálu jednotlivců nás čeká v Kramolíně. Úplný konec sezony se však odehraje v Lokti nad Ohří při závodu Družstev. V září pak ještě přijde supercrossová vsuvka v podobě Mezinárodního závodu v Litovli.

Pro ty co ještě neviděli celý kalendář lehké připomenutí:

14.04. Dlouhá Loučka
26.05. Pacov
30.06. Kaplice
21.07. Dalečín
18.08. Petrovice
08.09. Supercross Litovel
13.10. Kramolín
20.10. Družstva Loket

Seriál stejně jako loni marketingově a technicky zajišťuje společnost Supermoto.cz pod vedením Richarda Gironi. Zajištění sportovní stránky seriálu, tedy kvalitní přípravu tratí a hladký průběh závodu bude dozorovat nový výkonný výbor, který se loni velmi dobře prezentoval pod hlavičkou Race support klubu v AČR při organizaci závodů v Kaplici a Dalečíně. Obě tyto složky se ještě spolu se zástupcem generálního partnera dlouze radili o tom, jak zatraktivnit seriál jak pro diváky a hlavně jak přitáhnout jezdce, aby se zvýšila celková účast na závodech. Po možná době delší než bylo zdrávo se v úterý doladil systém, který zásadně mění v podstatě vše.

 

Jediná třída, které se nedotkly změny jsou Veteráni. Zde byla zrušena podkategorie Veteráni nad 50let. Naopak jako pozitivní bude asi vnímáno rozdělení finančních odměn mezi celkově prvních pět jezdců.

 

Než se dostanu k popisu změn, zmíním ještě lehké zvýšení vkladu jezdce. Bylo rozhodnuto o zvýšení vkladu na 1000,- Kč. Kromě toho jezdec u administrativní přejímky uhradí pojištění odpovědnosti 200,- Kč. Tato pojistka se platila i v letech minulých, ale nebyla od vkladu oddělena a vše se tvářilo jako jedna částka. O jakou pojistku se jedná se dočtete více v dokumentu s názvem Otázky a odpovědi 2013.

 

Nyní tedy zpět k tomu nejdůležitějšímu. Jak se pojede ? Jako nejjednodušší se jeví vzít si několik imaginárních jezdců s rozdílnou výkoností a zajet si s nimi závod na papíře. Pro ty kdo číst nechtějí a radši mají tabulky je připraven dokument Systém závodů a Body a odměny.

 

Příklad 1.

Tedy jezdec Karel Vopička, loňský mistr republiky ve třídě MX1 a favorit na letošního mistra v téže třídě. Dopoledne zajel nejrychlejší kvalifikaci a jde do odpoledního finále A jako první. Jede spolu s dalšími 39 jezdci své třídy. V záloze jsou dva náhradníci. Skvěle odstartoval a finále A vyhrál. Připisuje si 40bodů do průběžného pořadí a přímo postupuje do Superfinále. To opět stylem start-cíl vyhrává, připisuje si dalších 40bodů a u okénka s nadpisem výplata odměn fasuje tučnou obálku s 11 000,- Kč.

 

Příklad 2.

Mladší bratr Karla Vopičky Josef, loňský mistr ve třídě best online pokies MX2 je taktéž letošním kandidátem na mistra ve třídě MX2. Taky on dopoledne zajel nejrychlejší čas v kvalifikaci a jde na rošt ve finále A spolu s dalšími 39 jezdci třídy MX2. V půlce závodu však proráží gumu a ze závodu je best online casino nucen odstoupit. Naštěstí před ním odstoupili již dva jiní a je tak jenom na 38. místě, připisuje si jeden bod, ale o náladu nepřichází. Nastupuje do poslední šance, sice jde na rošt jako poslední, spolu s dalšími 39 jezdci, kteří nepostoupili přímo do Superfinále z jednotlivých finále A, ale skvěle odstartuje a i když dojíždí až čtvrtý je tak stejně první mezi jezdci třídy MX2 a postupuje do superfinále. Nakonec v Superfinále vyhrává a stejně jako bratr si připisuje 40bodů. Ovšem dojel za bratrem absolutně až druhý a u okénka dostává již jen 9000,- Kč.

 

Příklad 3.

Jan Vocásek nikdy neměl moc štěstí a ani talentu. Na mistrák jezdí protože je to přeci jen jiná liga než krajský přebor a to nejen výkoností, ale prostě i tím divadlem kolem. Jen tak tak se prokousal kvalifikací a dostal se do finále A. Štěstí opět nebylo dostatečně blízko a po pádu uprostřed závodu musel odstoupit. Skončil tak na 40. místě a nepostupuje ani do finále B. Připisuje si aspoň bod útěchy do průběžného pořadí.

 

Příklad 4

Nejlepší kamarád Honzy Vocáska, Pepík Nováků taky jezdí spíš krajáče, ale prostě neodolal a přijel zkusit štěstí do MX1 ve velkým mistráku. Kvaldou se procpal na 20. místě. Ve finále A se mu start moc nepovedl, ale tahal a nakonec dojel na 18. místě. Dokázal tak přímo postoupit do Superfinále a připsal si neuvěřitelných 23bodů. V superfinále to už bude ale mačkanice, protože se tam potká ještě s podobnýma tahounama z MX2. Nicméně vydal ze sebe vše a končí ve své třídě na skvělém 10. místě, připisuje sakra porci bodů, konkrétně 31. a navíc absolutně dojel na 20. místě a tak ještě dostává obálku se 3000,- Kč.

 

Příklad 5

A protože kluci z krajáče jsou dobrá parta a nejlépe je jim ve třech vzali s sebou ještě Adama Nováka. Ten jede MX2 a je to klasická střední váha. Kvalda na 20. Finále těsně za hranou, takže 19. Náhradníci se do Superfinále neberou takže šup do finále B. I tady to bylo těsně za hranou, třetí. Sice tedy neveze domů ani kačku, ale bodově to není tak špatný. Za finále A 22 bodů a za finále B dalších 20bodů.

 

Pět příkladů by mohlo stačit. Zde ještě popis textový a vložený obrázek systému.

Pojede se systémem dvou finále A, jedním finálem B a jedním superfinále. Tzn. třída MX1 a MX2 si odjede samostatně Finále A na 25 minut 2kola a každý jezdec získává za umístění body od 40-ti bodů za první místo do 1 bodu za čtyřicáté místo. Prvních 18 a 18 z každé třídy automaticky postupuje do Superfinále. Zbytek jede finále B na 20 minut 2kola a z tohoto finále B postupují ještě 2 a 2 jezdci z MX1 a MX2 do Superfinále. Tyto dva jezdci ve finále B nebodují, protože získají body za své umístění v Superfinále. Zbytek startovního pole získává ve finále B body od 20-ti bodů za třetí místo místo ve třídě, až po 3 body za dvacáté místo ve třídě. Ve finále B i Superfinále třídy MX1 a MX2 závodí společně, ale body získávají zvlášť. Superfinále se jede na 30 minut 2 kola bodované od 40-ti bodů za první místo ve třídě až po 21 bodů za dvacáté místo ve třídě.

systm zvodu

 

Toliko tedy ony převratné novinky. Ještě určitě přijde další dávka informací s blížícím se prvním závodem.

 

Nicméně na závěr připomenu jednu zásadní věc a to, že kdo má účet na serveru CzechMX.cz, ten nechť si před přihlášením na první závod zkontroluje svoje údaje. Hlavně pak číslo licence a startovní číslo !!! Přihlašování bude spuštěno v průběhu příštího týdne a bude registrovaným uživatelům rozeslán email s upozorněním.